Silivri Cezaevinde duruşmaları devam eden ‘Ergenekon’ dâvâsında mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk’ün MİT’te görevli olup olmadığının sorulmasına karar verdi.
“Ergenekon’’ dâvâsında mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk’ün MİT’te görevli olup olmadığının sorulmasına karar verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda görülen dâvânın dün yapılan 27’nci duruşmasına, tutuklu yargılanan 44 sanıktan 38’i katıldı. Ayrıca tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü Öztürk ile Rafet Arslan da duruşmada hazır bulundu. Duruşmanın başladığı sırada Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ü huzura alarak, ‘’Avukatlardan sanığa soru soracak olan var mı?’’ diye sordu. Bunun üzerine tutuksuz sanıklardan Ali Yasak’ın avukatı Şevket Küçük söz alarak, çapraz sorgusu yapılan Veli Küçük’e soru yöneltti. Küçük’e daha sonra Cumhuriyet savcıları sorular sordu. Mahkeme heyeti, duruşmaya saat 13.30’a kadar öğle arası verdi. Verilen ara sırasında tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, salona izleyici olarak gelen bazı yakınları ile kısa süreli sohbet etti. Veli Küçük, bu sırada hatırını soran bir yakınına, esprili şekilde ‘’Yargılanıyoruz. 400 sene falan istiyorlar. Göz açıp kapayıncaya kadar geçer’’ dedi.
Bu arada dâvânın önceki günkü duruşmasında, mahkeme heyeti, celse tahliye edilen Gazi Güder’in delillerin okunması aşamasına kadar duruşmalardan vareste tutulmasını hükme bağladı. Sami Hoştan’ın 2004-2006 yılları arasında gözaltına alınıp hakkında herhangi bir soruşturma yapılıp yapılmadığının İstanbul Emniyet Müdürlüğünden sorulmasına da karar veren mahkeme heyeti, Kemal Kerinçsiz’e, duruşma salonundaki ses ve görüntü kayıtlarının emniyet altına alınan ve sadece yetkili görevliler tarafından girilebilen odada tutulduğu, bunun dışında hiçbir bölümde kayıtların izlenme imkânının bulunmadığı, bu duruma göre Cumhuriyet savcılarının duruşma salonu dışında bu kayıtları izleyebilmelerinin mümkün olmadığının bildirilmesini kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, Kemal Kerinçsiz’den elde edilen bir dilekçede açıklanan 5 adet belgenin gizli-gizlilik derecesinde olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığından sorulmasına hükmetti.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk’ün MİT’te görevli olup olmadığının ve 2005 yılında sanık Doğu Perinçek ile ilgili, ilgili kuruma bant kaydı verip vermediğinin MİT’ten sorulmasını, böyle bir kayıt var ise bir örneğinin de CD ortamında istenilmesini kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, müdahil Şebnem Korur Fincancı vekilinin talebi doğrultusunda Susurluk soruşturmasıyla ilgili TBMM Meclis Araştırma Komisyonu raporunun da istenmesini de hükme bağladı.
SALONA 23 BİN KİŞİ GİRİŞ YAPTI
Öte yandan, duruşma salonunun bulunduğu binanın girişindeki kapıya konulan x-ray cihazının tesbitlerine göre, davanın başladığı günden itibaren duruşma salonuna 23 bin kişi giriş yaptı. Tutuksuz sanıklar, avukatlar, basın mensupları ve izleyicilerin kullandığı bu cihazdan geçen söz konusu kişiler, aynı gün içinde birçok kez salona giriş yapabiliyor. Mahkeme Heyeti, Cumhuriyet savcıları ve tutuklu sanıkların kullanmadığı cihaz, duruşma salonuna girenleri her seferinde kayıt altına alıyor. İstanbul / aa
Silopi’deki asit
kuyuları açılacak
SLOPİ Cumhuriyet Başsavcılığı, BOTAŞ’taki kuyuların açılmasına karar verdi. Şırnak Barosu’nun, Tuncay Güney’in JİTEM tarafından 1990’lı yıllarda öldürülen pek çok kişinin asitle yakıldıktan sonra Silopi’de bulunan BOTAŞ Tesisleri’ne ve Cizre-Silopi güzergâhındaki bazı noktalara açılan kuyulara gömüldüğü yönündeki bilgilere ilişkin suç duyurusunu dikkate alan Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, kuyuların açılması yönünde karar verdi. Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, “Karakutu, Ergenekon’un Karanlık ismi Tuncay Güney” isimli kitapta, Silopi ilçe idarî sınırları içinde yer alan BOTAŞ Askerî Tesisleri’nde JİTEM tarafından 1990’lı yıllarda öldürülen pek çok kişinin asitle yakıldıktan sonra gömüldüğü yönündeki iddialar ardından Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na bu konunun incelenmesi için suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, dilekçelerini dikkate alarak kuyuların yerlerini tespit edilmesi durumunda yakın bir zamanda kuyuların açılması için harekete geçeceklerini aktaran Baro Başkanı Elçi, “Bu durum bizi umutlandırdı. Türkiye’de aydınlık bir geleceği yakalayabilmesi için geçmişi ile hesaplaşması lâzım. Hukuk dışı uygulamalar varsa yargı karşısına çıkıp hesap vermesi gerekiyor. Türkiye’nin aydınlık geleceği için bu çalışmalar mutlaka olması gerekir. Özellikle Ergenekon soruşturmasını bu anlamda önemli bir milât olarak görüyorum” diye konuştu. Şırnak / cihan
|