BM, Irak’ta “ciddî insan hakları ihlalleri” olduğunu bildirdi.
BM Irak’a Yardım Misyonunun yayımladığı 6 aylık raporda, Irak’ta güvenlik konusunda genel anlamda ilerlemeler kaydedilmesine rağmen ciddî insan hakları ihlallerinin belirsiz kaldığı ifade edildi.
Irak’ta çok sayıda cezaevini ziyaret etme imkânı bulan misyonun raporunda, ülke genelinde tutukluların durumunun “büyük endişe” uyandırdığına dikkat çekildi. Güvenlik güçleri tarafından tutuklulara kötü muamele ve işkence uygulandığına dair çok sayıda vaka olduğu vurgulanan raporda, sorumluların cezalandırılmadığı, birçok tutuklunun aylarca avukattan yararlanamadığı, hatta bazılarının haklarında herhangi bir suçlama yapılmadığı belirtildi. Raporda, silahlı milislerin hedefi olan azınlıkların durumunun da endişe verdiği, azınlık üyelerinin şiddet, tehdit ve cinayete kurban gittikleri bildirildi. Kadınların durumunun ise “acil tedbir” gerektirdiği ifade edilen raporda, “daha muhafazakar giyinmeye” itilen üniversitelerdeki genç kızlara yönelik çok sayıda hırpalama vakasının görüldüğüne dikkat çekildi. Başta kuzeyde olmak üzere kadınların kaçırıldıklarına ve aile içi şiddete maruz kaldıklarına dair vakalardan da söz edilen raporda, namus cinayetlerinin de halen çok yaygın olduğu vurgulandı.
BM, KIBRIS MÜZAKERESİNDEN MEMNUN
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yayımladığı son Kıbrıs raporunda, ‘’genel olarak Kıbrıs’taki müzakerelerin iyi yönde ilerlediğini’’ ve iki lider arasında kişisel düzeyde ‘’mükemmel bir uyum’’ olduğunu söyledi. Genel Sekreter Ban raporunda, adadaki olumlu gelişmelere rağmen henüz kapsamlı bir anlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle adadaki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) Kıbrıs’ta önemli bir rol oynamaya devam ettiğini belirterek, gücün görev süresinin 6 aylığına uzatılmasını tavsiye etti. Ban, BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporunda, görev süresi 15 Aralık’ta dolacak UNFICYP’in süresinin 15 Haziran 2009 tarihine kadar uzatılmasını istedi.
|