Bu seneki hac organizasyonu her zamankinden farklı olarak Romanya’da ırkî, etnik ve kültürel farklılıkları bir tarafa bırakarak, hacı adaylarını tek bir çatı altında bu manevî yolculukta birleştirdi.
Romanya’da hac organizasyonu yapan Taiba Vakfı’nın yönetinicisi Adnan Oun, “Tatarlar, Türkler, Romenler ve Araplar bu seneki hac yolculuğunda bir arada olacaklar” dedi. Bu seneki yolculuk İslâmî Kültürel Birliği’nin organizasyonuyla gerçekleşiyor ve Romanya’da ilk kez bütün hac organizasyonlarını bir çatı altında topluyor. Taiba Vakfı ve İslâmî Kültürel Birliği, Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren iki ana Müslüman organizasyon olarak öne çıkıyor.
Bu seneki hac organizasyonunun çok olumlu etkileri olacağına inanan Vakıf yöneticisi Oun şöyle konuştu: “Bu seneki organizasyon kesinlikle bağları güçlendirecek ve bütün Müslüman gruplar arasındaki işbirliğini üst düzeye çıkaracaktır. Romanya’da 70 bin civarında Müslüman yaşıyor bu ise 22 milyonluk nüfusun yüzde 2’sini teşkil ediyor. Müslümanların çoğunluğu Tatar, Türk ve Arnavutlardan oluşuyor. Biz iki büyük Müslüman organizasyon olarak, güçlerimizi ve çabalarımızı birleştirerek, bu seneki haccın hem daha iyi bir şekilde yapılmasına hem de birlikteliğe olumlu katkıda bulunmasına çalışıyoruz.”
HAC, ROMANYALILAR İÇİN ÇOK ÖZEL
Aynı zamanda yıl içinde çeşitli yarışmalar düzenleyerek ödül olarak hac yolculuğu hediye ettiklerini belirten Oun, “Aynı zamanda hac ile ilgili çeşitli kurs ve seminerler düzenledik, hac yolculuğu boyunca da bu seminer ve rehberliğimiz devam edecek” dedi.
Romanya’da hac Osmanlı zamanından bu yana oldukça önem atfedilen bir dinî ibadet olarak öne çıkıyor. Romanya’nın güneydoğusundaki Hagieni isimli küçük bir köy ismiyle bu gerçeği öne çıkarıyor. Çünkü “Hagiyeni” kelimesi Arapça “hacılar” anlamına gelen kelimeden türemiş.
Romanya’da geleneksel olarak bir hacı, hac yolculuğuna çıkmadan önce, bütün yakın akrabalarını ve arkadaşlarını dolaşarak onlardan helâllik diliyor. Aynı zamanda hacıların dönüşünde de çok özel karşılama merasimleri düzenleniyor ve hacılar da kendisini karşılayan yakınlarına hacdan aldığı hediyeleri takdim ediyor. Romanyalı Müslümanlar, hacca giden insanlara oldukça üst düzeyde bir saygıyla yaklaşıyorlar.
Vakıf yöneticisi Oun, “Hac Romanyalı Müslümanlar için çok yüce bir anlam ifade ediyor” sözleriyle bu gerçeğe vurgu yapıyor.
Adnan Oun’a göre Romanya’dan hacca giden Müslümanlar, geri döndükleri zaman çok farklı bir vizyona ve hayat tarzına sahip oluyorlar. Oun, “Hacdan dönen Romanyalılar, daha önceki hayat tarzları ne olursa olsun, artık daha faziletli ve erdemli bir hayat sürmeye başlıyorlar ve hatta bu güzelliği diğer insanlara da kazandırmak için adeta bir misyoner gibi çaba sarf ediyorlar” diyor. (Kaynak: Islamonline)
|