ABD yeni başkanı olarak Demokrat Parti’nin adayı Barack Obama’yı seçerken, uzmanlar, Obama’nın özellikle 1915 olaylarına ilişkin yaklaşımının, Türkiye-ABD ilişkileri için sorun oluşturabileceği görüşünde.
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Çağrı Erhan, ABD’yi kimin yönettiği kadar Türkiye’nin ABD’yi yöneten kişiyle olan ilişkilerini nasıl konumlandırdığı ve şekillendirdiğinin de önemli olduğunu belirterek, Obama Ermeni iddialarını tanıyacağı yaklaşımı içinde olsa bile Türkiye’nin göstereceği çabanın ve bunun sonucunun önemli olduğunu söyleyerek, dolayısıyla bu meselenin gelişiminde hem ABD içi dinamiklerin, hem de Türkiye’nin çabalarının etkili olacağını ifade etti. Barack Obama’nın dış politika konusunda çok tecrübeli olmadığına dikkati çeken Erhan, dolayısıyla her başkanda olduğu gibi Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı bürokratlarının kendisine brifing vereceğini ve Türkiye’nin hem bölgesel hem de stratejik öneminin burada kendisine anlatılacağını belirtti.
Böylece 1915 olaylarına ilişkin “tanıma” adımını atmakta Obama’nın tereddütlü davranacağını ifade eden Erhan, şöyle konuştu:”Obama, ‘Ben diğer ABD başkanlarına benzemiyorum, zaten değişim diyerek geldim’ derse Savunma ve Dışişleri bürokrasisinin bütün ikna etme çabalarına rağmen, 24 Nisan’da yapacağı konuşmada ‘soykırım’ lafını geçirebilir. İşte o zaman Türk-Amerikan ilişkilerinde gerçekten ciddi kırılma yaşanabilir, ilişkilerde karşılıklı güven zemini kaybedilebilir.”
Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin iddiaları tanıması durumunda olabilecekleri Obama’ya anlatması gerektiğini söyleyen Erhan, geçen hafta Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında bir heyetin ABD’ye giderek, Obama’nın danışmanlarıyla görüştüğünü hatırlattı.
Ankara
|