İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Reel sektör ile bankalar aynı geminin içinde. Bu nedenle krizden birlikte çıkmak zorundayız.
Bazı bankalar tefecilik yapıyor
Bazı bankalar, üyelerimize tefeci faizi uygulamaya başladı” dedi.
Ekrem Demirtaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edil ve sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatının ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının tutarını belirlemeye ilişkin TMSF’ye verilen yetkilerin 2 yıl süreyle doğrudan Bakanlar Kurulu tarafından kullanılmasına ilişkin kanunî düzenlemenin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Demirtaş, İZTO Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, küresel malî krizin etkilerinin bu ay daha iyi anlaşıldığını belirtti. Krizin ilk günlerinde oluşan endişelerini koruduklarını, dış ticaret, tüketim ve yatırım taleplerinin giderek daraldığını ifade eden Demirtaş, bu ortamda reel sektör ile bankaların sürekli işbirliği içinde olması gerektiğine dikkati çekti.
Bazı bankaların duyarlı hareket etmediğini savunan Demirtaş, şunları kaydetti: ‘’Reel sektör ile bankalar aynı geminin içinde. Bu nedenle krizden birlikte çıkmak zorundayız. Bazı bankalar, üyelerimize tefeci faizi uygulamaya başladı. Kredi karşılıklarını üç katına çıkardılar. Bu devam ederse domino etkisi ile bütün piyasalar zora girecektir. Reel sektörümüzün kısa vadeli borçları, riske dönüşecektir. Gerekli olduğunda borçların yeniden yapılandırılması acil bir konudur.
Bankaların ayırdıkları karşılık oranları indirilerek, kredi imkânları arttırılmalı, BSMV ve KKDF oranlarının düşürülmesi de düşünülmelidir. Testi kırıldıktan sonra akıl veren çok olur. Testi kırılmadan önce önüne geçen hükümet politikalarına ihtiyacımız var. Bu sağlandığında Türkiye güvenilir liman olur.’’
Demirtaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda öncaki gün sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatının ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının tutarını belirlemeye ilişkin TMSF’ye verilen yetkilerin 2 yıl süreyle doğrudan Bakanlar Kurulu tarafından kullanılmasına ilişkin kanunî düzenlemenin, kabul edildiğini hatırlattı.
Konuyu olumlu değerlendirdiklerini bildiren Demirtaş, ‘’Devlet bankalarında sorun yoktu ancak diğer bankalarda mevduat sıkıntısı yaşanıyordu. Kredilerimizin kapatılmasına neden oluyordu. Bu nedenle Bakanlar Kuruluna verilen mevduat yetkisi olumlu bir gelişmedir’’ diye konuştu.
‘’İŞ ADAMLARI ZOR DURUMDA’’
Toplantıda söz alan İZTO Meclis üyesi Veysi Öncel, global malî krizin etkilerinin Türkiye’de yoğun hissedildiğini savundu. Turizm sektörünün zor durumda olduğunu ifade eden Öncel, ‘’Otelciler, KOBİ’ler bankalardan dert yanıyor. Yüzde 50 oranında teminat alınarak yüzde 40 faizle kredi veriliyor. En büyük tehlike, bankaların durumu. Bankalar, bizlere kredi vermezse biteriz. Devlet, biran önce önlem almalı. Bankalara destek verilmeli çünkü bankalar yaşamak zorunda. Acil tedbirler alınarak piyasalar düzeltilmeli’’ dedi. İZTO Meclis Başkanvekili Necip Nasır ise konuşmasında Türkiye’de küresel krizin atlatılabilmesi için, inşaat sektörünün acil eylem planı ile hareketlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
|