"Gerçekten" haber verir 20 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

50 yılda 125 kriz

Küresel ekonomide, son 50 yılda 125 krizin olduğunun hatırlatan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bu krizlerin, nihaî olarak kamu müdahalesi ile kamuya yük oluşturarak çözüldüğünü, bunun da vergi mükelleflerinin üzerine yansıdığını vurguladı. Yılmaz, bugünkü krizin de sonuçlanmasının kamuya yük oluşturacağını belirtti.

Aşırı refah kriz doğurdu

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankasının, döviz likiditesinin sağlanmasındaki aracılık fonksiyonunun, piyasalarda döviz açısından dalgalanmayı ortadan kaldırdığını söyledi.

Durmuş Yılmaz, Merkez Bankasının, küresel finansal kriz karşısında uyguladığı politikalara yönelik sorularını cevapladı.

Merkez Bankasının, bağımsız bir kurum olarak etkin para ve faiz politikaları kullandığını belirten Yılmaz, gerek enflasyon hedeflemesi, gerekse serbest dalgalı kur politikasının da etkisiyle, esnek bir yapıya sahip olduğunu kaydetti.

Küresel kredi sıkıntısıyla gündeme gelen likidite sorununa cevap verme konusunda, Merkez Bankasının elinde çağdaş enstrümanlar bulunduğunu belirten Yılmaz, bunlardan birisinin de döviz likiditesinin sağlanmasındaki aracılık fonksiyonu olduğunu anlattı. Türkiye’nin, döviz likiditesine yönelik uyguladığı bu modelin çok yaygın bir model olmadığının altını çizen Yılmaz, ayrıca Merkez Bankasının bunu Türkiye’de etkin bir şekilde uyguladığına da dikkat çekti.

ABD Merkez Bankası FED’in de, likidite sorununa çözüm açısından ‘’iskonto penceresi’’ açtığını hatırlatan Yılmaz, ancak büyük bankalar ve malî kuruluşların, ‘’damgalanırız’’ kaygısıyla böyle bir imkâna başvuruda bulunamadıklarını, bu sebeple bu sistemin etkin bir şekilde çalışmadığını ve likidite sorununun derinleştiğini vurguladı.

KÜRESEL FİNANSAL KRİZE

MÜDAHALE YÖNTEMLERİ

Mevcut krizin çıkarak derinleşmesinde, piyasaların, kendilerini rahatsız edecek uyarıları dikkate almayarak rehavet içinde hareket etmelerinin belirleyici olduğunu ifade eden Yılmaz, bu türden krizlere karşı ilk olarak para politikasıyla cevap verildiğini söyledi.

Krize karşı ikinci müdahalenin faiz oranları olduğunu belirten Yılmaz, bunlar da yeterli olmaz ise finansal sistemdeki bütün mevzuatın yeniden gözden geçirildiğini kaydetti.

SON 50 YILDA 125 KRİZ OLDU

Küresel ekonomide, son 50 yılda 125 krizin olduğunun altını çizen Yılmaz, bu krizlerin, nihaî olarak kamu müdahalesi ile kamuya yük oluşturarak çözüldüğünü, bunun da vergi mükelleflerinin üzerine yansıdığını vurguladı. Durmuş Yılmaz, bugünkü krizin de sonuçlanmasının kamuya yük oluşturacağını belirtti. Yılmaz, aşırı refah ve rehavetin getirdiği denetimsizlik ve uyarıları dikkate almamanın istikrarsızlığın tohumlarını ektiğini ve bu tür krizlerin çıkmasında önemli bir faktör olduğunu da bildirdi.

20.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  50 yılda 125 kriz

  Emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırının altında

  İş dünyası çare arıyor

  Maden ocakları işsizlerin umut kaynağı

  KAPIKULE’DE TIR KUYRUĞU

  MÜSİAD Fuarı ekonomiyi büyütecek

  Güney Kore krizini önlemek için tedbir aldı

  Dinî bayramlarda ikramiye verilsin

  Kamu personelinin payı az

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır