TÜBİTAK, ‘’Osmanlı İmparatorluğu-Türkiye Cumhuriyeti deneyimini diğer kültür ve medeniyetlerle paylaşan’’ ve ‘’çeşitli din, kültür ve medeniyetlerin ortak noktalarını inceleyen’’ araştırmacıları destekleyecek.
Alınan bilgiye göre, Türkiye ve İspanya öncülüğünde başlatılan ve Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen ‘’Medeniyetler İttifakı Projesi’’, Türkiye’den Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İspanya’dan eski UNESCO Genel Sekreteri Federico Mayor’un başkanlığındaki 20 kişilik üst düzey grup rehberliğinde yürütülüyor. Proje kapsamında Türk Hükümeti tarafından bir süre önce ‘’Medeniyetler İttifakı Ulusal Planı’’ hazırlandı ve plan, Başbakanlık genelgesi olarak Nisan 2008’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Medeniyetler İttifakı Ulusal Planı’nda, ‘’medeniyetler ittifakı’’, ‘’kültürler arası diyalog’’, ‘’çatışma önleme ve çözme’’ gibi alanlarda çalışma yapacak öğrencilere ve akademisyenlere çeşitli burslar tahsis edilmesi konusu da yer alıyor.
Sosyal ve beşeri bilimler alanlarında, ‘’Medeniyetler İttifakı Projesi’’ çerçevesinde desteklenecek öncelikli alanlar ise Bakan Aydın’ın himayesinde 30 Temmuz 2008’de TÜBİTAK Başkanlık Binası’nda konunun uzmanlarının katıldığı ortak akıl toplantısında belirlendi.
BURS PROGRAMININ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Toplantı sonucunda TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından, ‘’2214 Yurt Dışı Araştırma Burs Programı’’ ve ‘’2216 Yabancı Uyruklular Araştırma Burs Programı’’ kapsamında, ders aşamasını tamamlamış tezli yüksek lisans öğrencileri arasından ‘’Osmanlı İmparatorluğu-Türkiye Cumhuriyeti deneyimini diğer kültür ve medeniyetlerle paylaşan’’, ‘’Osmanlı İmparatorluğu-Türkiye Cumhuriyeti deneyimindekiler dahil, çeşitli din, kültür ve medeniyetlerin ortak noktalarını inceleyen’’ araştırmacılara burs verilmesi kararı alındı.
Bu arada, programın 2008 yılı 2. dönemi son başvuru tarihi 17 Ekim 2008 olarak belirlendi.
|