Bozası ile meşhur Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde boza sezonu açıldı.
İlçenin önemli boza üreticilerinden Soydan Boza ortaklarından Mümin Soydan, bozanın kuvvetli bir içecek olduğunu, çocuklarda kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olduğunu, anne sütünü arttırdığını ve bağırsakların çalışmasını kolaylaştırdığını söyledi. Eylül ayının sonlarının yaklaşması ve soğukların başlaması ile Pazaryeri’nde boza sezonu açıldı. Sezonun açılması sebebiyle bozacılık hakkında bilgi veren 72 yıllık Soydan Boza ortaklarından Mümin Soydan, bozanın tarihçesini ve faydalarını anlattı. Anavatanı Orta Asya olan, Türkiye’ye de Balkan göçmenleri ile getirilen Boza, kış aylarının önemli içeceklerinden birisi. Ancak, Soydan Boza sahibi Mümin Soydan, bozanın Balkanlar’da yaz aylarında içildiğini belirterek, Türkiye’de kış aylarında içilmesinin sebebini şu sözlerle anlattı: “Atalarımız yıllar önce Balkanlar’da boza üretirmiş. Oralarda yaz aylarında içilen boza kışın satılmazmış. Bizimkiler de kışın boş durmamak için Anadolu’ya gelerek boza üretip satarlarmış. Bu yüzden de Türkiye’de kışın içilmeye başlamış. Şu anda Yugoslavya, Kosova ve Balkanlar’da hâlâ yazın boza içilir.” Osmanlı’nın Balkanları kaybetmesi ile dedelerinin Anadolu’ya geldiğini ve Pazaryeri’nde yerleşerek boza üretimini buraya taşıdıklarını belirten Mümin Soydan, ata mesleği olarak devam ettirdikleri bozacılığı çocuklarına devretmeye hazırlandıklarını söyledi. Bozanın buğday, mısır, şeker ve sudan yapıldığını, kendilerinin katkı maddesi kullanmadıklarını belirten Mümin Soydan, “Boza yapısı itibariyle kuvvetli bir içecek. Bu yüzden faydası çok. Çocukların kemik gelişimini güçlendiriyor. Annelerin sütünü arttırıyor. Kuvvet veriyor. Bağırsaklardaki çalışmayı hızlandırıyor. Her mevsimde içilebileceği gibi, vücudun soğuklara karşı direncinin azaldığı kış aylarında vücuda güç veriyor” dedi.
|