Almanya’nın en itibarlı vakıflarından Bertelsmann tarafından ülkede yaşayan Müslümanlarla ilgili yapılan bir araştırmaya göre, Müslümanlar diğer dinlere mensup insanlara karşı yüksek düzeyde hoşgörü gösteriyorlar. Dindar Müslümanların yüzde 67’si diğer dinleri kabul ederken, kendisini çok dindar olarak tanımlayanlar arasında bu oran yüzde 71. “Diğer din ve dindarlara hoşgörü gösterilmeli” diyen Müslümanların oranı yüzde 86, “Diğer dinlere karşı hoşgörü gerekmez” diyenler ise yüzde 6 oranında.
Almanya’nın etkin vakıflarından Bertelsmann tarafından ülkede yaşayan Müslümanlarla ilgili yapılan bir araştırmaya göre, Müslümanlar diğer dinlere mensup insanlara karşı yüksek düzeyde hoşgörü gösteriyorlar. Araştırma 21 bin kişinin katılımı ile yapıldı.
1977 yılında kurulan ve eski Alman Meclis Başkanı Rita Süssmuth’un başkanlığını yaptığı Bertelsmann Vakfı’nın ‘Din Monitörü-Müslümanlarda Dindarlık’ adını taşıyan kamuoyu araştırmasının amacı bilimsel verilere dayanarak dinlerarası diyaloğu kalıcı bir şekilde desteklemek olarak tanımlanıyor. Araştırmanın en önemli sonucu 11 Eylül sonrası İslam dini ile terörizmi özdeşleştirilmeye çalışan önyargıların en azından Almanya’da yanlış olduğunu ortaya çıkaran farklı bir neticeye ulaşması. Toplam yüz sorunun yer aldığı araştırmaya göre, Almanya’da yaşayan ve toplam nüfusu 3 buçuk milyon olarak belirlenen Müslümanların yüzde 90’ı dindar, hatta yüzde 41’i ‘çok dindar’. Sünnî, Alevi ve Şii gibi mezhep farklılıklarını dikkate alan araştırmada Sünnilerin yüzde 92’sinin, Şiilerin yüzde 90’ının, Alevilerin yüzde 77’sinin kendisini dindar olarak tanımladığı belirlenmiş. Kendini dindar olarak tanımlayan Hıristiyan Almanların oranı ise yüzde 77. Araştırmanın kamuoyunda en çok yankı uyandıran sonuçlarından biri ise, Müslüman kadınların yüzde 100´ünün, Müslüman erkeklerin de yüzde 99´unun hem kendileri hem de çocukları açısından yaşadıkları topluma uyumu ve eğitimi başarının koşulu olarak tanımlamaları. Dindar müslümanların yüzde 67’si diğer dinleri kabul ederken, kendisini çok dindar olarak tanımlayanlar arasında bu oran yüzde 71. Diğer dinlere ve dindarlara hoşgörü gösterilmeli diyen Müslümanların oranı yüzde 86, diğer dinlere karşı hoşgörü gerekmez diyenler ise yüzde 6 oranında. Berlin sokaklarındaki vatandaşlarda Almanya’da kendi dinlerini hoşgörülü bir ortamda yaşayabildiklerini belirtiyorlar, ancak dinle siyasetin karıştırılmaması gerektiğini de savunuyorlar.
Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre, siyasi görüşünü dini inancı ile eş tutan katılımcıların oranı yüzde 16, yüzde 65 ise İslami siyaset çizgisi olan bir partiye karşı çıkıyor.
|