Londra’da yayınlanan Şarkul Avsat gazetesinin haberine göre MK mensubu gençler, kendi internet siteleriyle (blog) her zaman hedeflerinde olan hükümet yerine bu kez mensubu oldukları örgütü eleştiri yağmuruna tutmaya başladı.
Habere göre bloglarla gençler MK’nın kadın hakları, dini özgürlük ve diyalog konularında daha modern bir görüntüye dönüşmesini istiyor. Haberde din ve devleti birbirinden ayıran Türkiye’deki sistemin örnek alınmasını ve bu şekilde Batı’da daha fazla kabul görmesini de talep ediyor. Basına açıklamalarda bulunan Müslüman Kardeşler Örgütü Lideri Muhammed Mehdi Akif, Türkiye’nin model kabul edilmesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını belirtiyor. Akif, her ülkenin kendine göre şartları bulunduğunun altını çiziyor. Şarkul Avsat’a da konuşan Akif, örgütün yaşlılara ve gençlere bakışının tamamen açık olduğunu, ayrılıklardan, bölünmelerden bahseden bu tür haber ve sitelerin saçmalıklarının kendilerini etkilemeyeceğini belirtiyor. Örgütün önemli isimlerinden İsam Aryan ise kadın hakları konusunda her şeyi ortaya koyduklarını, sadece kadınların devlet başkanlığı konusunda henüz net bir fikir ortaya koyamadıklarını ifade ediyor.
Okul, hastane, maddî yardım gibi sosyal faaliyetlerdeki büyük etkinliğinden dolayı Müslüman Kardeşler örgütü halen Mısır’daki en güçlü siyasî ve sosyal yardımlaşma örgütü olarak kabul ediliyor. Fakat yaşlı bir jenerasyonun örgütün karar mekanizmalarında söz sahibi olması son dönemde örgüte yönelik sert eleştirilerin gelmesine sebep oluyor. Örgütün kendisini çağa uyarlayamadığını savunan muhalifler ve örgüt içindeki yenilikçiler, Türkiye’nin örgüt için bir çıkış yolu olduğunu sık sık tekrarlıyor. MK’in özellikle diğer din ve görüşlerle diyalog konularında eksik olduğunu savunan muhalifler, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan Hıristiyanların örgütün iktidara gelmesinden korktuğu için Hüsnü Mübarek’i açıkça desteklemesinin de bunun en bariz örneği olduğunu öne sürüyor.
|