Piyasalarda ret şoku AMERİKAN Temsilciler Meclisi, Bush ve başkan adayları McCain ile Obama’nın uyarılarına karşın, krizdeki finans sistemine yönelik 700 milyar dolarlık paketi reddetti.
KURTARMA PLANI PERŞEMBE GÜNÜ YENİDEN
OYLANACAK
Banka kriziyle boğuşan Amerika’da liderler, ‘’bir kurtarma planının çıkması için çalışmaya devam’’ kararı aldılar. Demokrat Partili Steny Hoyer, Cumhuriyetçi Roy Blunt ile bir telefon görüşmesi yaptığını, ‘’bir uzlaşma için çalışmaya devam edilmesi üzerinde mutabakata vardıklarını’’ belirtti. Plan Perşembe günü Senato’da yeniden oylanacak.
Paketin reddedilmesiyle Amerikan Borsası, tarihinin en kötü günlerinden birini yaşadı. Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat ve Cumhuriyetçi partinin liderleri, yeni bir kurtarma planının çıkması için çalışmaya devam kararı aldılar. Yasa tasarısı, 205’e karşı 228 oyla reddedildi. Başkan Bush, sonuçtan derin hayalkırıklığı duyduğunu ancak yeni bir çözüm bulunmasına çalışacağını söyledi. Demokrat başkan adayı Barack Obama, bir çözümün Kongre’den geçeceğine ilişkin umutlu olduğunu belirtti.
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, yeni bir çözüm bulunması çağrısında bulundu. Tasarının reddedilmesinin ardından New York Borsasında Dow Jones Sanayi Endeksi, tarihinde ilk defa 777 puan düşerek yaklaşık yüzde 7 değer kaybetti. Nasdaq endeksi ise yüzde 9’dan fazla değer kaybetti. Latin Amerika borsalarında da büyük düşüş yaşandı. Brezilya’da Sao Paulo borsasında endeks 10.2 puan, Meksika borsasında gün ortası alım satım işlemleri 5.5 puan düştü. Bu durum, kendi partisine mensup milletvekillerinin büyük çoğunluğunun desteğini alamayan Cumhuriyetçi McCain’in kamuoyu önünde zor durumda kalmasına yol açtı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, ABD’de Temsilciler Meclisi’nin ekonomiyi kurtarma planını reddetmesi üzerine, ‘’büyük bir hayal kırıklığına uğradığını’’ açıkladı.
BORSALAR DÜŞÜYOR,
BANKALARA EL KONUYOR
Avustralya ve Yeni Zelanda borsaları da güne büyük düşüşlerle başladı. Avustralya borsası yüzde 5’den fazla bir düşüşle güne merhaba derken, Yeni Zelanda borsası yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti. Hong Kong borsasının kaybı da yüzde 5’den fazla. Tokyo borsası ise son üç yılın en düşük düzeylerinde. Finansal kriz bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. İzlanda hükümeti ülkenin en büyük üçüncü bankasını kamulaştırdı. Fransa-Belçika ortaklığı Dexia Bankası da tehlikede. Belçika hükümeti Dexıa’yı kurtarmak için 7 milyar euro sermaye artıracak. Avrupa’da önceki gün de hükümetlerin müdahelesiyle 2 büyük banka devlet kontrolüne girmişti. İngiliz hükümeti, ülkenin en büyük emlak kredisi bankalarından, “Bradford and Bingley”i kamulaştıracağını açıklamış, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg da, Avrupa’nın ilk 20 bankası arasında gösterilen Fortis Bank’ın belli orandaki hisselerini alacaklarını duyurmuşlardı. Almanya’da da, emlak kredisi bankası “Hypo Real Estate” bir bankalar konsorsiyumuyla son dakika anlaşması yaparak, iflastan kurtulmuştu.
1929’dan sonra en büyük ekonomik
kriz
DÜNYANIN en zengin üçüncü adamı Meksikalı Carlos Slim, mevcut uluslararası malî krizin, 1929’daki ekonomik buhrandan bu yana en büyük kriz olduğunu söyledi. Amerikalı Bill Gates ve Warren Buffet’ın ardından dünyanın üçüncü en zengin adamı olarak kabul edilen Carlos Slim, Mexico’da düzenlenen bir basın konferansında yaptığı açıklamada, tedbiler krizin etkilerini azaltmaya yetmezse, piyasalardaki paniğin engellenemeyeceği uyarısında bulundu. Telekomünikasyon başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren dev şirketlere sahip Slim, “Daha önce görmediğim bir malî kriz yaşıyoruz. Bunun etkilerini azaltmak için önlemler mevcut, ama piyasalarda neden olduğu paniği azaltmak için değil. Bu krizle, reel ekonomide etkileri mümkün olduğunca az olması için deneyimlerimiz ve bildiklerimizle mücadele edebilmemizi dilemek gerekir” diye konuştu.
|