"Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dünya depresyonda

DSÖ verilerine göre, her 40 saniyede bir intihar, her 3 saniyede ise bir intihar girişiminde bulunuluyor.

Türkİye Psikiyatri Derneği (TPD) Başkanı Şeref Özer, ‘’10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’’ sebebiyle değerlendirmelerde bulundu. Dünyada, intihar ve intihar girişimlerinin son yıllarda artış gösterdiğini kaydeden Özer, Türkiye’de intihar oranlarının batı ülkelerine göre daha düşük olduğuna işaret etti. Özer, ‘’Başta depresyon ile alkol ve madde bağımlılığı olmak üzere çeşitli ruhsal hastalıklar, çocukluk ve yetişkinlik dönemlerine ait örseleyici yaşantılar, olumsuz aile içi etkileşimler, sosyal yalıtılmışlık, toplumsal dayanışma azlığı, ekonomik sorunlar, kayıplar, umutsuzluk, dürtüsellik, göç gibi sosyo-ekonomik etmenler intihar riskini artırmaktadır’’ dedi. İntiharların ve intihar girişimlerinin özellikle genç nüfusta daha çok görüldüğünün belirlendiğini ifade eden Özer, şunları kaydetti:

‘’Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada her 40 saniyede bir intiharın, her 3 saniyede ise bir intihar girişiminin gerçekleştiğini, son 45 yılda intiharların yüzde 60 civarında arttığını ve intiharın tüm dünyada ilk 10 ölüm sebebi arasında yer aldığını bildirmektedir. Bu verilere göre her gün 3 bin kişi intihar etmekte, her 30 saniyede bir kişi hayatına son vermektedir. Tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 1’i intihar girişimleri sonucu gerçekleşmektedir.’’

‘’10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’’nde dünyada ve Türkiye’deki intihar olgusuna dikkat çekmeyi istediklerini dile getiren Özer, ‘’Belki de bu eğilime dur demek, her geçen gün artan intihar ‘salgınını’ durdurmak ve önlemek adına bir adım atmak için önemli bir tarih olarak değerlendirilmelidir’’ diye konuştu. Özer, özellikle son 50 yılda intihar oranlarında gözlenen artışın ve gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanmasının, bu konunun üzerine daha ciddi şekilde gidilmesi ve kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu bildirdi.

İntiharı önlemek için konunun, psikiyatrik boyutu yanı sıra sosyolojik ve politik açından da ele alınması gerektiği görüşünü savunan Özer, şunları kaydetti: ‘’Toplumsal hayatın nasıl düzenlendiği, nasıl bir hayat ortamı ve şartların oluşturulması gerektiği belirlenmelidir. Bu konu sadece ruh sağlığı alanında çalışan örgüt ya da kurumların değil, tüm kurum ve örgütlerin ilgi alanında olmalıdır. Türkiye Psikiyatri Derneği ve bir çok sağlık örgütünün birlikte oluşturmaya çalıştığı ‘Ruh Sağlığı Platformu’ tüm toplumun ve bireylerin ruh sağlığını koruma, önleme konusunda duyarlılığını ve topluma yönelik çalışmalarını sürdürme kararlılığındadır.”

11.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  12 Eylül “vicdan mahkemesi”nde yargılanacak

  ÇOCUKLARA YANLIŞ BİLGİ VERMEYİN

  Asrın deneyi yapıldı

  Kur’an kursuna yardım yasağı

  Müslümanlarla içi içe yaşamaktan çok mutluyuz

  Gül, Erivan’dan sonra Bakü’de

  Ermenistan’la diyalog hızlanır

  SERVİS FÂCİASI: 4 ÖLÜ, 28 YARALI

  AB, Türkiye’yi örnek ülke gösterdi

  Kavga siyaseti Türkiye’ye zarar veriyor

  Adıyamanlılar iftarda buluştu

  ATM’de dolandırıcılık düzeneği bulundu

  Üniversite öğrencilerine broşürlü terör uyarısı

  Türkiye plansızlığın getirdiği sorunları yaşıyor

  Öğrenci affının kapsamı genişletilsin

  DP, “demokrat eller Türkiye ile buluşuyor” projesini başlatıyor

  MEB’den ‘rahat’ kıyafet modelleri

  İftar verecek hayırsever aranıyor

  Dünya depresyonda

  Apple’dan ince ve çevreci iPod

  IBM, spam mail sorununa çözüm üretti

  Mucize hayvan uzayda

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır