Farklı kıt'alardaki 100’ü aşkın ülkeye ihracat yaparak Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ekonomik kalkınmasına omuz veren bölge ihracatçıları, hükümetin açıkladığı GAP Eylem Planının kararlılıkla hayata geçirilmesini istiyor.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanları Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, GAP projesi kapsamındaki yatırımların 2012 yılına kadar tamamlanmasını öngören GAP Eylem Planının kararlılıkla uygulanması halinde bölgeyi Ortadoğu ve Uzakdoğu’nun kileri yapabileceklerini vurguladı. GAP Eylem Planıyla öncelikle bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının sağlanmasının amaçlandığını kaydeden Çıkmaz, ihracatçılar olarak bu konuda üzerlerine düşen görev ve sorumluluğun gereğini yapmaktan kaçmayacaklarını ifade etti.
GAP Eylem Planının uygulamaya konulduğuna dikkati çekerek, şunları anlattı: ‘’GAP projesi öncelikle enerji ve sulama amaçlı yatırımlar içeriyor. Ancak bugüne kadar sulama amaçlı yatırımlarda ancak yüzde 15’ler seviyesinde fizikî gerçekleşme sağlandı. İstemimiz sulama yatırımlarının bitirilerek devreye alınmasıdır. Çünkü biliyoruz ki sulama yatırımları hizmete sokulduğunda bölgedeki tarımsal üretim bir kaç kat artacak, işsizlik önemli oranda azalacak.
Tarımsal üretimde sağlanacak artış sayesinde Türkiye tarım ürünü ithal etmeyecek ya ithalat miktarları azalacak. Üretilen tarım ürünleri Gaziantep’te kurulu bulunan ve bölge illerinde kurulacak olan sanayi tesislerinde işlenerek ihraç edilecek. Nasıl ki GAP projesiyle tarımsal üretimde birkaç kat artış bekleniyor, biz de tarımsal üretimdeki artışa bağlı olarak tarıma dayalı sanayi ürünleri ihracatımızı birkaç kat arttıracağımıza inanıyoruz. Çünkü ürün tedarik etmede sıkıntı yaşamayacağız, rekabet gücümüz de bir haylı artmış olacak. Biz ihracatçılar görevimizi biliyoruz, GAP Eylem Planı kararlılıkla uygulanırsa Türkiye’yi Ortadoğu ve Uzakdoğu’nun kileri yapabiliriz.’’
Çıkmaz, GAP projesiyle sulamaya açılacak olan 1.8 milyon hektar arazinin pek çok ülkenin yüzölçümünden büyük bir alan olduğuna dikkati çekti.
|