İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la görüşmesi öncesinde İngiliz The Guardian gazetesine bir mülâkat veren Gül, “Son iki yılda enerjimizi iç sorunlara harcadık. Reform süreci de yavaşladı” tesbitinde bulundu. Anayasa Mahkemesinin AKP için açılan kapatma dâvâsında verdiği kararın ardından Türkiye'nin önünde yeni bir dönemin açıldığını ifade eden Gül, “Bu dönem Türkiye için büyük bir şans. Herkes reformların gerekli olduğunu anladı" şeklinde konuştu
SORUNLAR DEMOKRASİYLE ÇÖZÜLECEK
Demokratikleşme sürecinin, PKK dahil bütün iç sorunları çözeceğini belirten Gül, "Bazıları terör, bazıları Güneydoğu, bazıları Kürt sorunu diyor. Ne diyorsanız deyin, çözüm bulacağız. Laik-antilaik gibi diğer problemler de bu atmosferde çözülecek. Bu yüzden reform sürecine yoğunlaşıyorum. Problem demokrasi eksikliği ve demokrasi standartlarının olmaması. Bu sadece Güneydoğu'da değil, diğer konularda da sıkıntı oluşturuyor. Standartları yükselttiğimizde sorun kalmayacak” dedi.
Gül: İki yıl boşa geçti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin ana ajandaları olduğunu söyledi. Son 2 yılda enerjilerini iç çekişmelere harcadıklarını belirten Gül, önceliklerinin siyasi reformlara devam olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, İranlı meslektaşı Mahmud Ahmedinejad ile yaptığı görüşme öncesi The Guardian gazetesine konuştu. Gül, röportajda tek kutuplu dünya yerine çok kutuplu dünyanın ortaya çıkmaya başladığını belirtirken İran’ı izole etme çabalarını eleştirdi. Gül, röportajda AB üyeliğinden genişçi bahsederken bunun etkilerine de vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin batı ile çalkantılı bölgeler arasındaki uçurumu kapatmada “belirleyici bir rol” oynayabileceğini vurguladı. Türkiye’nin AB üyeliğinin “ana ajandaları” olduğunu belirten Gül, “Türkiye’yi, Avrupa standartlarında bir demokrasinin ve çalışan serbest piyasanın var olduğu bir yer olarak görmek istiyorum. Bu durum bölge, dünya ve barış için gerçek bir hediye olur. Bu şekilde Türkiye, pekçok ülke için ilham kaynağı olur” diye konuştu.
Bununla birlikte Gül, Türkiye’nin Avrupa yolunda ilerlerken “Müslüman, Orta Asya, Kafkas, Orta Doğu ve diğer ülkelerle sahip oldukları ilişkileri, bağlantıları ve avantajları unutmayacaklarını” vurguladı. Türkiye’nin demokratik değerler, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü değerlerini yayarak bu ülkeler üzerinde “pozitif bir etki” oluşturduğunu belirten Gül, “Ayrıca Türkiye’deki ekonomik ilerleme hayranlık uyandırıyor. Bu da dolaylı bir etki” diye konuştu.
REFORMLAR KALDIĞI YERDEN DEVAM ETMELİ
Guardian, AKP’ye karşı açılan kapatma dâvâsı sebebiyle “Türkiye’de siyasî hayatın yılın büyük bir bölümünde donduğu” yorumunda bulundu. Anayasa Mahkemesi, AKP’nin kapatılma dâvâsını reddetmişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu kararın ardından Türkiye’nin önceliğinin duraksayan siyasî reformlara kaldığı yerden devam olduğunu söyledi. Gül, “Son 2 yılda enerjimizi iç sorunlara harcadık. Reform süreci de yavaşladı. Mahkemenin kararı ardından önümüzde yeni bir dönem var. Türkiye için büyük bir şans. Herkes reformların gerekli olduğunu anladı” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, bazı Avrupalı liderlerin, Türkiye’nin dünyanın en hareketli bölgelerinde istikrar sağlanması için yaptığı katkıyı göremediğini söyledi. Gül, “Bu Avrupa için büyük bir değer. Türkiye bölgeyi dolaylı olarak çok barışçıl bir şekilde etkileme kapasitesine sahip. Türkiye zaten bu rolü oynuyor. Bu yeterince takdir edilmiyor” dedi.
Avrupa ülkelerindeki seçimlerde Türkiye’nin oy için kullanılmasının “Avrupa’nın uzun dönemli çıkarlarını zedelediğini” vurgulayan Gül, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin bölgenin istikrarı ve güvenliği için daha fazlasını yapabileceğini Avrupa anlamalı. Kafkaslara bakarsak geçen ay sorun çok ciddî değildi. Ancak aniden kendimizi savaşın içinde bulduk. Avrupa, müzakere sürecinde sun'î sorunlar üretmek yerine Türkiye’yi cesaretlendirmeli. Bazı üye ülkeler ve liderler iç gündemlerle stratejik meseleleri karıştırmamalı. İç sorunlar bugün var yarın yok. Ama stratejik meseleler hep yerinde. Stratejik konuları, iç sorunlara kurban edemeyiz. Ancak maalesef bu tür dar görüşlü politikaları görüyoruz.”
DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİ, İÇ
SORUNLARI ÇÖZECEK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin demokratikleşme sürecinin önemine değindi. Gül, sürecin, PKK sorunu da dahil bütün iç sorunları çözeceğini ifade etti. Gül, “Bazıları terör, bazılar Güneydoğu bazıları da Kürt sorunu diyor. Ne diyorsanız deyin çözüm bulacağız. Laiklik-laiklik karşıtı gibi diğer problemler de mevcut. Bu atmosferde onlar da çözüme kavuşacak. Bu yüzden reform sürecine yoğunlaşıyorum. Problem demokrasi eksikliği ve demokrasinin standartlarının olmaması. Bu sadece Güneydoğu’da da değil diğer konularda da sıkıntı oluşturuyor. Standartları yükselttiğimizde sorun kalmayacak.” diye konuştu.
Gül: Hepimiz biriz, beraberiz
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün 45. Ulusal, 19. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerine katıldı. Konuşmasına başlarken Hacıbektaş’ta bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Gül, burada insanları biraraya getiren ruhun, anlayışın Hacı Bektaşı Veli’nin öğretileri ve onun gösterdiği işaretler olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, “Bize büyüklerimizin öğrettiği, Hacı Bektaşı Velilerin öğrettiği şudur; hepimiz biriz, beraberiz, bir olacağız, birlik içinde olacağız, sadece kendimizi kucaklamayacağız, herkesi kucaklayacağız. Bu millet tek bir millettir. Alevisiyle, Sünnisiyle, Türküyle, Kürdüyle hepimiz bir milletiz. Hepimiz bir millet olmaya devam edeceğiz ve kimse bizi birbirimizden ayıramayacak” dedi.
|