Türkiye’de atık maddelerin işlenmesiyle elde edilen ve ağırlıklı olarak semt pazarı esnafı, mahalle aralarındaki manavlar ile bakkallarda siyah renkli naylon poşetlerin kullanımının sürdüğü bildirildi.
Türkiye Çevre Platformu Doğu Akdeniz Bölgesi Temsilcisi Oktay Demirkan, yaptığı açıklamada, ABD’deki çeşitli çevreci kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalarına göre, dünyada plâstik torba kullanımının yılda 500 milyon ile bir trilyon arasında değiştiğini söyledi. Kullanıldıktan sonra atılan bu poşetlerin birçok ülkede tekrar toplanarak hijyenik olmayan şartlarda işlenip yeniden aynı amaçla işlendiğini belirten Demirkan, bu uygulamanın kalitesiz ürün ortaya çıkması yanında insan sağlığına yönelik de büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Araştırmalara göre yapılan hesaplamalardan Türkiye’de her 5 kişiden birinin hayatı süresince bez torbayı tercih etmesi halinde 31 milyar 46 milyonun üzerinde plâstik torbanın kullanımdan kalkmış olacağını belirten Demirkan, şöyle konuştu: ‘’Bangladeş, plastik torba kullanımını yasakladı. İrlanda, Avrupa’da bir ilk olarak, 2002’de plâstik torbaları vergilendirdi. Bunun sonucunda bugüne kadar plâstik torba kullanımında yüzde 90 azalma kaydedildi. Çin, kullanımını paralı hale dönüştürdü. 27 Mart 2007 tarihinde San Francisco Amerika’da plastik torba kullanımını ilk yasaklayan şehir oldu. Dolayısıyla plâstik torba kullanımındaki düşüş, bir ülkenin dışa bağımlılığında da azalma demektir.’’
ÇÖZÜLMESİ 1000 YIL SÜRÜYOR
Çukurova Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinin yaptığı araştırmaya göre, bazı patojenler içeren siyah poşetlerin tabiatta çözülmesi bin yıldan fazla zaman alıyor. Isı ve güneş ışınlarının plâstik torbalarda kimyasal çözümlemelere sebep olduğu, zaman içinde daha küçük, ancak daha zehirli petro-polimerlere bölünmesine yol açtığı, bunun da toprak ve suyu zehirli hale dönüştürdüğü kaydediliyor.
|