ONBİR Ayın Sultanı Ramazan’ın yaklaşmasıyla birlikte ev hanımlarını da tatlı bir telaş sardı. Kışlık yiyecek hazırlıklarını Ramazan ayı gelmeden tamamlamak isteyen ev hanımları hummalı bir çalışma içerisine girdi.
Sivas’ta da ev hanımları, kışın en çok tüketilen bulgur, tarhana, kayısı, reçel, turşu, salça, peynir ve konserve gibi ihtiyaçlarını tamamlamak için aralıksız çalışıyor. Sivas’ın Gemerek ilçesinde Ramazan ayı arifesinde yaşanan bu tatlı telaşı hemen hemen her evde görmek mümkün. Ev hanımları Ramazan ayından önce büyük uğraşlar sonucu kendi imkânlarıyla ürettikleri kışlık yiyecekler sayesinde hem aile bütçesine önemli ölçüde katkı sağlıyor hem de aile bireyleri hormonlu gıdalardan korunmuş oluyor. Ayrıca, kışın yaklaşmasıyla da tarhana, reçel, turşu, salça ve konserve gibi ihtiyaçlarını hazırlayan ev hanımları, kışın ek geliri olmayan aile bütçelerine de katkı sağlamış oluyorlar. Bazı kadınlar tarhana ve bulgurluk buğdaylarını kaynatıp değirmende öğütüyor, bazıları da kurutulmak üzere yetiştirilen kayısı, elma, domates, biber gibi yiyecekleri çeşitli yöntemlerle muhafaza ederek kışa hazırlıyor.
Bahçelerinden topladıkları kayısıları kurutarak hoşaf ve reçel yapacağını söyleyen ev hanımı Döne Çolak (60), “Yazın yaptığımız tarhana, reçel, peynir, turşu, salça ve konserve gibi yiyeceklerle evimizin kışlık ihtiyaçlarını karşılıyoruz” dedi. Kurutulan kaysı ve elmalarla hoşaf yaptıklarını dile getiren Çolak, “Bu yıl Ramazan erken geldi ve bizde Ramazan ayına iş bırakmamak için aralıksız kışlık ihtiyaçlarımızı hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.
|