"Gerçekten" haber verir 05 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Saraybosna, Osmanlı’ya hasret

TRT’NİN ‘Radyo ve Televizyon’ dergisinin (Temmuz 2008) sorularını cevaplandıran Zlatar, sıkıntıların Osmanlı’dan ayrıldıktan sonra başladığına dikkat çekti. Saraybosna Televizyonu Genel Müdürü Emir Zlatar bir soruyu cevaplandırırken şöyle dedi: “Osmanlıların gitmesi ve bağın kopmasıyla birlikte, 120 sene süren bir boşluk oluştu. Maalesef, o zamanlar bize kalan mirasa gerektiği kadar önem verilmemiş. Çünkü çok sayıda yazılı belge ve yine bize bırakılan pek çok yadigâr kayboldu. Tabiî ki bunun sebebi Boşnaklar değil, çünkü bizim onları muhafaza etme gücümüz yoktu. Ancak 1995 yılında, Bosna-Hersek bağımsız olduktan sonra, yeni yeni nefes almaya başladık. Gerçi akciğerlerimizin ancak üçte biriyle nefes alabiliyoruz, ama yine de bize bırakılan mirasımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz.”

Savaş esnasında Saraybosna’da yaşanan katliâma dünyanın seyirci kaldığına da dikkat çeken Zlatar, dünyanın ilgisiz kalışını eleştirerek şöyle konuştu: “(Savaş sırasında) Bosna Hersek ordusunun bir mensubuydum. Vatanımı savunmak için mücadele ediyordum. Ama özellikle şunu vurgulamak istiyorum: Bizim şehrimiz (Saraybosna), dünyada yaşanan savaşlar içinde, ablukaya en uzun direnen şehir olarak tarihe geçmiştir. İlginç ve acı olansa bütün bu katliâm, bütün bu vahşet canlı olarak dünyaya aktarılıyordu. Yani bütün dünyanın gözü önünde bir katliâm yaşanıyordu. Aslında bu vahşet istenseydi daha çabuk durdurulabilirdi. Ama bizim anlayamadığımız sebeplerden dolayı 4 yıl boyunca Saraybosna’da tam bir trajedi yaşandı. Bütün bu trajedi, büyük güçlerin bir ‘kara lekesi’ olarak tarihte yerini aldı. Bizim yaşadıklarımız, insanlık için bir ders olmalı. İnsan hakları nasıl savunulur, hayat nasıl savunulur, güzel bir örnektir Saraybosna...”

1463’te Osmanlı idaresine geçti

1463 yılında Osmanlı idaresi altına geçen Boşnaklar aynı zamanda Müslümanlığı da benimsemiştir. Müslümanlığı benimsemeyen Boşnakların dinî vecibelerini yerine getirmesine izin veren Osmanlı idaresi Bosna topraklarında inşa ettiği yapılar ve camilerle aynı zamanda Boşnakların gelenekleri ile kültürüne de etki etmiştir. 1878 yılına kadar devam edecek olan Osmanlı idaresi altındaki dönemde pek çok Boşnak Osmanlı idaresinde, devlet yönetiminde önemli görevlere getirilmiştir. Zayıflayan Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalamaya karar veren müttefiklerin finansal sıkıntılar içerisindeki İstanbul’a baskısı sonucu Bosna’daki Osmanlı idaresi savaşılmadan, masa başında son bularak Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun kontrolüne geçmiştir.

FARUK SAİM AKHAN

05.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Biri bitmeden diğeri başlıyor

  BU ŞÛRÂDA İHRAÇ DA YOK, ŞERH DE

  AYM’nin kararı tatmin etmedi

  Van Mevlidi Doğu ile Batıyı kucaklaştırdı

  PKK’dan Perinçek’e mektup var

  Bebek ölümleri araştırılacak

  Mete, yoğun bakımda

  ENERJİ BAKANI GÜLER KOPENHAG’A GİDECEK

  CHP’den, AKP’ye tehdit

  Tamaylıgil: AKP, gizli gündemini terk etmeli

  Üniversitede olay çıkaran sanıklar hakim önünde

  Portekiz’den, AB desteği

  Teröre karşı silâhlı mücadele yetmez

  AB projesi, görmeyen gözlere 'ışık tutuyor'

  Kuraklık göç ettiriyor

  Sıcak hava, balıkçıları da etkiledi

  Aile kurumu, AIDS’ten koruyor

  KOÜ, Bulgaristan üniversiteleri ile eğitim işbirliği yapıyor

  Acıgöl, flamingolara ev sahipliği yapıyor

  İsrail ve İranlı turistlerin İzmir’e ilgisi arttı

  Motosiklet kazalarında tehlike büyük

  Kolaycılık barajlarımızı tehdit ediyor

  Habersiz su kesintilerine tepki

  İhtiyar delikanlının eşine vefası

  Yıldırım, aynı yere iki kez düştü!

  Saraybosna, Osmanlı’ya hasret

  Amerika’nın Müslüman kadın avukatları

  Türkiye, TV’de HD kalitesine geçiyor

  150 kiloluk kabak görenleri şaşırtıyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır