1 Ağustos’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında çalışmalarına başlayan ve üç gün süren Yüksek Askerî Şûrâ kararları açıklanırken, en büyük sürpriz, ihraç kararının çıkmaması oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulan YAŞ kararları imzalandı. TSK’da bu yıl 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi.
İLKER BAŞBUĞ YENİ GENELKURMAY BAŞKANI
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın 30 Ağustos 2008 itibariyle yaş haddinden emekliye ayrılacak olması sebebiyle Genelkurmay Başkanlığına Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi. Orgeneral Başbuğ’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığına Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner atandı. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Koşaner’in yerine ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Avni Atila Işık getirildi.
Ordunun başına Başbuğ
YÜKSEK Askerî Şûrâ’nın ‘’Ağustos ayı olağan toplantısı’’nda alınan kararlar açıklandı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın 30 Ağustos 2008 itibariyle yaş haddinden emekli olması sebebiyle Genelkurmay Başkanlığına Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi. Orgeneral Başbuğ’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner atandı. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Koşaner’in yerine ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Avni Atila Işık getirildi.
Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. Genelkurmay Başkanı olacak. Orgeneral Başbuğ, 4 yıl olan Genelkurmay Başkanlığı görevini yaş haddi sebebiyle 2 yıl yürütecek.
İHRAÇ DA YOK, ŞERH DE
YAŞ’ta bu yıl ihraç kararı çıkmaması Şûrânın en büyük sürprizi oldu. Yüksek Askerî Şûrâ’nın bu yılki toplantılarında bir ilk yaşandı. YAŞ’tan ilk kez ihraç kararı çıkmadı. İhraç olmayınca Başbakan Erdoğan ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül YAŞ kararlarına ilk kez şerh düşmedi. YAŞ toplantısının ardından her yıl ordudan bazı subay ve astsubayların ilişkisi kesilirdi. İrticai faaliyetler ve disiplinsizlik sebebiyle bu yıl TSK’dan hiç kimse ihraç edilmedi. İhraç olmayınca Başbakan Erdoğan ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül de kararlara şerh koymadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Şûrâ kararlarına göre, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde (TSK) 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 46 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.
TSK’DA ORGENERAL ATAMALARI
Yüksek Askerî Şûrâ çalışmaları dışında yapılan orgeneral atamaları açıklandı. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şûrâ çalışmaları dışında yapılan atamalarla Orgeneral Başbuğ’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığına Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner atandı. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Koşaner’in yerine ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Avni Atila Işık getirildi.
Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da emekliye ayrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman’ın yerine atandı. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız da Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Necdet Özel ise Iğsız’ın yerine 2. Ordu Komutanlığı’na getirildi.
Orgeneralliğe yükselen 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’na atanırken Ege Ordusu Komutanı da Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ise görevlerini birer yıl daha sürdürecek. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askerî Şûrâ faaliyetleri dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.
ORGENERAL İLKER BAŞBUĞ KİMDİR?
Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yerine Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilen Orgeneral Başbuğ, 1943 yılında Afyon’da doğdu. Orgeneral Başbuğ, 1962 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1963 yılında Piyade Okulu’ndan mezun oldu. 1971 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı yapan Orgeneral Başbuğ, 1973 yılında Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu. Kurmay Subay olarak Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığında Karargâh Subaylığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, Belçika / Brüksel’de NATO Uluslararası Askerî Karargâhında Cari İstihbarat Plan Subaylığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanlığı Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü ve 51’inci Piyade Tümeni 247’nci Piyade Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü. İngiltere Kraliyet Harp Akademisi ve NATO Savunma Kolejini de bitiren Orgeneral İlker Başbuğ, 1989 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek bu rütbede, Belçika / Mons’da Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı’nda (SHAPE) Lojistik ve Enformasyon Daire Başkanlığı, 1’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu ve 1993 yılında tümgeneralliğe terfi etti.
Tümgeneral rütbesi ile 1993-1995 yılları arasında Jandarma Asayiş Komutan Yardımcılığı ve daha sonra da Belçika/Mons’da Millî Askerî Temsil Heyeti (NMR) Başkanlığı görevlerini yürüttü. 1997 yılında korgeneralliğe terfi ederek, sırasıyla 2’nci Kolordu Komutanlığı ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Başyardımcılığı görevlerinde bulundu. 2002 yılında orgeneralliğe terfi eden İlker Başbuğ, 2002-2003 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, 2003-2005 yılları arasında Genelkurmay 2’nci Başkanlığı, 2005-2006 yıllarında 1’inci Ordu Komutanlığı görevlerini müteakip 2006 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Orgeneral Başbuğ, 30 Ağustos 2008 itibariyle Genelkurmay Başkanı olacak.
TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, Pakistan İmtiyaz Nişanı ve TSK Şeref Madalyası sahibi olan Orgeneral Başbuğ, Sevil Başbuğ ile evli ve iki çocuk babası.
|