ÖRTÜ altında yetiştirilen ve normal hasat zamanında 5 YKr’ye bile alıcı bulamayan karpuz, sezon sonunda kilosu 70-75 YKr’ye kadar yükselerek üreticisini sevindirdi.
Bu yıl yaklaşık 150 bin dönüm alanda karpuz ekimi yapılan Çukurova’da çoğu üreticinin “kabak aşılama” yöntemine başvurması nedeniyle ilk hasat dönemlerinde kilo fiyatının 5 YKr’ye kadar düşmesine neden oldu. Çoğu üretici bu yıl örtü altı ürünününde dönümüne yaklaşık 750 YTL masraf edip ürününü 50-100 YTL’ye dahi satamazken, çekirdekten ekim yapan çiftçiler ise sezon sonuna yaklaşırken, yüksek fiyatla alıcı buldu. Çekirdekten üretimin yoğun olarak yapıldığı Adana’nın Ceyhan ilçesi ile Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, 10 kiloya ulaşan büyüklükleriyle dikkat çeken karpuzlar, pazarda kilosu 75 YKr’ye kadar yükseldi.
|