ROMANYA'NIN koordinatörlüğünde ‘’Engellilere İş Bulma Yollarını Öğretme’’ projesi kapsamında, engellilere, halı dokuma, deri işleme, ahşap boyama ve rölev gibi el işlerinin yanı sıra güzel ifade, diksiyon, iş arama yolları ve işe başvururken dikkat edilmesi gereken konularda eğitim veriliyor.
Yaşam Boyu Eğitim Kulüplerinin Avrupa Ağı (3L Clubs) isimli Socrates-Grundtvig 1 çalışması çerçevesindeki projeye ortak olan Başkent Dost Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Genel Müdürü Dr. Faruk Ayın, proje hakkında bilgi verdi. Ayın, projenin dezavantajlı insanların işsizlik ve eğitim problemlerine çözüm bulmak amacıyla yapıldığını, projenin koordinatörlüğünü Romanya’nın üstlendiğini ifade etti.
Projenin Türk ortağı olarak, başkentte 4 farklı yerde yaşam boyu öğrenim kulüpleri kurduklarını anlatan Ayın, merkez binalarında da proje kapsamında engellilere istihdam alanları yaratabilecek konularda kurs düzenlediklerini söyledi.
Akademisyenler ve halk eğitim merkezlerinden gelen öğretmenlerle çalıştıklarını belirten Ayın, engellilere halı dokuma, ahşap boyama, boncuk işi, rölev ve deri işleme gibi kurslar verdiklerini kaydetti. Ayın, kursların engellilerin sosyalleşmelerinde ve sosyal yaşama katılmalarında önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Ayın, engellileri işe başvurma sürecinde yapılması gerekenlerle ilgili de bilgilendirdiklerini, güzel ifade, diksiyon, iş arama yolları ve işe başvururken dikkat edilmesi gereken konularda eğitim seminerleri düzenlediklerini belirtti.
İspanya, İngiltere, İtalya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti’nin proje paydaşları olduğunu belirten Ayın, ülkelerin birbirlerini zaman zaman ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını kaydetti. Proje için ilk olarak Romanya’da toplandıklarını daha sonra da İngiltere’de toplantı yaptıklarını anlatan Ayın, son olarak katılımcıların merkezlerindeki çalışmaları izlemek için Ankara’ya geldiklerini ifade etti. Ayın, ülkelerdeki katılımcıların her yıl 2 kez bir araya gelerek, proje çıktılarını değerlendirdiklerini vurguladı.
’KADINLAR DA KURSLARA KATILIYOR
Projeye başlarken, sosyal sorumluluk kapsamında eğitim düzenlediklerini anlatan Ayın, bu nedenle engellilere yönelik kurslara engellilerin annelerini de dahil ettiklerini kaydetti. Çocukları engelli kadınların, yaşamları boyunca pek çok sıkıntı yaşadıklarına işaret eden Ayın, merkezde onlara yönelik rehabilitasyon hizmeti de verdiklerini söyledi. İş edinme için düzenledikleri kurslara anneleri de dahil ettiklerini anlatan Ayın, kurs sonunda engelli annelerinin evlere bağlı hayattan sıyrılıp, sosyalleşmeye başladıklarını belirtti. Ayın, ‘’Kadınlar burada hem çocuklarının gelişimini izlerken hem de yeni şeyler öğrenebiliyor.
Burada yaptıklarını değerlendirmek isteyenler bunları satabiliyor. Böylece hem kadınlara istihdam alanları yaratılmış oluyor hem de evlerindeki yaşamlarından biraz olsun uzaklaşıyorlar’’ diye konuştu.
|