Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman ve Bahreyn’den oluşan Körfez Dayanışma Konseyi (GCC) ülkelerinin 2007 yılında petrolden 350 milyar dolar gelir elde ettiği bildirildi.
Petrolün varili 1998’de 10 dolar iken Körfez ülkeleri petrolden 55 milyar dolar kazanmıştı. Aradan geçen dokuz sene içerisinde yükselen fiyatlar neticesinde petrol geliri de yedi kat artmış oldu. Uzmanlar, varil fiyatı bu seviyede devam ettiği takdirde dünya petrolünün yüzde 45 ve doğal gazın yüzde 18’ini kontrol eden Körfez ülkelerinin 2008’de petrolden 400 milyar dolarlık gelir elde edeceğini ifade ediyor. Resmi rakamlara göre Suudi Arabistan’ın bütçe fazlalığı (ihracat ve ithalat değerleri arasındaki fark) 1990’lı yıllarda açık vermesine rağmen son beş sene içerisinde rekor seviyede fazlalık vermeye başladı. Bütçe, 2006’da yaklaşık 99 milyar dolar, 2007’de ise 95 milyar dolar fazlalık verdi. Uzmanlar, varil fiyatı ortalama 100 doların üzerinde seyrettiği takdirde Suudi Arabistan bütçesinin bu yıl 134 milyar dolar fazlalık vereceğini tahmin ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri bütçesi ise 2006’da yaklaşık 36.3 milyar dolarlık fazlalık verdi..
Petrol, 130 dolara yaklaştı
Asya’nın önde gelen petrol borsalarından Singapur’da petrol fiyatları yükselerek 130 dolara yaklaştı. Batı ile İran arasında bu ülkenin nükleer programına ilişkin olarak sürdürülen görüşmelerden İran’a yeni bir yaptırım çıkabileceği ve bu yaptırımın petrol zengini Körfez Bölgesinde tansiyonu arttırabileceği endişesi petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Singapur Borsası’nda New York Borsası’nda işlem gören batı Teksas türü petrolün Ağustos ayı vadeli fiyatı 87 cent artarak 129,75 dolara çıktı. Petrol fiyatlarının yükselmesinde tropikal kasırga olan Dolly’nin Meksika Körfezi’nde petrol akışını sekteye uğratabileceği yolunda endişelerin de rol oynadı.
|