Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Mayıs 2007'de aktif büyüklüğü 517 milyar YTL olan bankacılık sisteminin Mayıs 2008'deki büyüklüğünün 629 milyar YTL'ye çıktığını, bunun yüzde 21,5 artış anlamına geldiğini söyledi. Geçen yıl 5 ayda 6,2 milyar YTL kâr eden sektörün, Mayıs 2008 sonundaki kâr rakamının 7 milyar 40 milyon YTL olduğunu ve bunun yüzde 12 artışa tekabül ettiğini belirten Bilgin'e göre, bu sonuçlar bankaların geçen 4-5 senelik faaliyetleriyle gurur duyulacak kurumlar haline geldiğini gösteriyor.
FAİZDE VAHŞİ REKABET BAŞLAR MI?
Dünyada 1929 kriziyle karşılaştırılan ve Avrupa'ya da yansıyan bir kriz ve çalkantı olduğunu ifade eden Bilgin, bunun Türkiye'ye de yansımasını normal karşıladıklarını kaydetti. “Biz globalleşen ülkede bir oyuncuyuz. Dolayısıyla bu krizin etkilerini de hissediyoruz'' diyen Bilgin, özellikle geri dönmeyen kredilerde bir miktar kıpırdanma olabileceğini ve bankaların mevduat toplamak için vahşi faiz rekabetine girebileceklerini söyledi.
Reel sektör zorda, bankalar kârda
BANKALAR küresel krize rağmen yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 daha fazla kâra ulaştı ve 7 milyar YTL’yi aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin Erzurum’da gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Bankacılık sektörünün ilk beş aylık bilançosunu açıklayan Bilgin, Mayıs 2007’de aktif büyüklüğü 517 milyar YTL olan sistemin Mayıs 2008’de aktif büyüklüğünün 629 milyar YTL’ye çıktığını, bunun yüzde 21,5 artış anlamına geldiğini söyledi. Bu dönemde kredilerin yüzde 37 arttığını, Mayıs 2008 sonunda rakamın 328 milyar YTL’ye ulaştığını belirten Bilgin, özkaynakların ise Mayıs 2007-Mayıs 2008 tarihleri arasındaki bir yıllık dönemde yüzde 19 artarak, 76 milyar YTL’ye çıktığına dikkati çekti. Bilgin, çok önem verdikleri bir gösterge olan serbest sermayenin Mayıs 2007’de 43 milyar YTL olduğunu, bu rakamın mayıs 2008’de 52 milyar dolara çıktığını ve bunun yüzde 21 artış olduğunu kaydetti. BDDK Başkanı, sektörün, geçen yıl 5 ayda 6,2 milyar YTL kâr elde ederken, Mayıs 2008 sonunda kâr rakamı 7 milyar 40 milyon YTL olduğunu ve bunun yüzde 12 artış anlamına geldiğini kaydetti.
KRİZİN ETKİLERİNİ HİSSEDİYORUZ
BDDK Başkanı, 1,5-2 yıl önce bazı kararlar almaya başladıklarını belirterek, kriz daha ABD’de başlamak üzereyken ‘’likitide yönetmeliği’’ getirdiklerini ve 2006’nın kasım ayında sermaye yeterlik rasyosunu yüzde 12’ye çektiklerini hatırlattı. Dünyada 1929 kriziyle karşılaştırılan ve Avrupa’ya da kısım kısım yansıyan bir kriz ve çalkantı olduğunu ifade eden Bilgin, bunun Türkiye’ye de yansıyacağını normal karşıladıklarını kaydetti. Bilgin, ‘’Çünkü biz globalleşen ülkede bir oyuncuyuz. Dolayısıyla bu krizin etkilerini de hissediyoruz’’ diye konuştu. ‘’Bu dalgalanmanın Türkiye’ye etkisi ne olur’’ diye soran Bilgin, şunları söyledi: ‘’Özellikle geri dönmeyen kredilerde bir miktar kıpırdanma olabilir. Yukarıya doğru yüzdesinde, takibe dönüşüm oranlarında. Bankalar bazı kalemlerde aktifte ya da pasifte yarışa girebilirler. Vahşi rekabet diyorum. Mevduatı vahşice yüksek faiz oranlarıyla toplayabilirler. İhtiyaç hasıl olmuştur ya da kredilerde bazı yarışlara girebilirler. Ama benim için, bizim kurum için en önemli kaygı noktası kredi riskidir. Sadece takibe dönüşüm oranlarında bir miktar yukarı doğru kayma olabileceğini söylüyorum.”
Bilgin, bankaların kredi kartıyla ilgili yasalardaki hükümlere uyması gerektiğini belirtti. Sözleşmelerin okunabilir büyüklükte puntolarla yazılması gerektiğini belirten Bilgin, kredi kartından yıllık ücret alımına ilişkin, ‘’Bunun bir maliyeti var, belli bir ücret olmalıdır’’ dedi. Bu arada BDDK, banka ve kredi kartları yönetmeliğinde değişiklik taslağı hazırladı. Buna göre, bankaların ortak pos cihazı kullanması öngörülüyor.
|