Tarlalarda çalışmak üzere Çukurova’ya gelen tarım işçileri kavurucu sıcağın altında 3 ay boyunca kazandıkları parayla memleketlerinde bir sonraki sezona kadar geçinmeye çalışıyor.
Ağırlıklı olarak, Şırnak, Siirt, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi illerden Çukurova yöresine çalışmak üzere gelen tarım işçisi aileler, ilk iş olarak özellikle sulama kanalları yakınına barınacakları naylon ve üzeri sazlıkla kaplı çadırlar kuruyor. Genellikle akraba olan ailelerin bir arada bulundukları çadırlarda tuvaletsiz, banyosuz ve temiz içme suyundan yoksun olarak zor şartlarda hayat mücadelesi veren tarım işçileri, güneşin altında 50 dereceye ulaşan kavurucu sıcaklık ve bunaltan neme aldırmadan tarlalarda çapa ve hasat yapıyor. Sabahın erken saatlerinde kalkıp akşam gün batımına kadar günlük 15-17 YTL arasında değişen ücret karşılığında çalışan tarım işçileri, öğle yemeklerini de yine kendileri için iş ortamı olarak gördükleri tarlalarda römork gölgelerinde yiyor. Ürünlerin ekim ve hasat sürelerini dikkate alarak memleketlerinden her yıl aynı zorlu yolculuğa çıkan tarım işçileri, çalıştıkları sürede daha çok para biriktirip bir sonraki sezona kadar geçimlerini rahatça sürdürebilmek için genellikle aile bütünlüğünü bozmamaya özen gösteriyor.
ÇOCUKLARININ SAYISINI ŞAŞIRIYOR
Şanlıurfa’dan gelerek Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesi Karagöçer Köyü yakınlarında çadır kuran tarım işçilerinden 17 çocuk babası Abdullah Geldi, yörede 3 ay kaldıklarını ve birkaç gün sonra memleketlerine döneceklerini söyledi. ‘’Kaç çocuğunuz var?’’ sorusuna şaşıran ve yanlış cevap veren Geldi, aile fertlerinden 7’sinin tarlada çalıştığını, günlük 17 YTL olan gelirlerinin yaklaşık 120 YTL’yi bulduğunu söyledi. Geldi, ‘’Bunun bir bölümü beslenme masraflarımıza gidiyor. Aile kalabalık olduğu için haftada bir çuval un, bir kilo çay, 2 kiloya yakın şeker ve diğer bazı gıda malzemelerini tüketiyoruz. Bu da fazla para biriktirmemizi zorlaştırıyor. Burada kaldığımız sürede banyo ve tuvalet olmaması sıkıntımızı arttırıyor’’ dedi. Geldi, kazandıkları parayla eğer yapacak başka bir iş bulamazlar ise memleketlerinde gelecek sezona kadar idare etmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Tarım işçilerinden Mahmut Çeçe de Adana’da kazandıkları parayla, gidecekleri Şanlıurfa’da geçinmeye çalıştıklarını söyledi.
AİLE BÜTÇESİNE KATKI VE ÇEYİZ GİDERİ
Adıyaman’ın Kâhta ilçesinden gelen ve biber hasadı yapan grup arasında bulunan Nursultan Bakır (19) da annesi, babası ve kardeşiyle birlikte çalıştığını söyledi.
Tarlada kazandığı 17 YTL’nin bazı günlerde 15 YTL’ye kadar düştüğünü belirten Bakır, ‘’Hem aile bütçesine katkıda bulunuyorum, hem de çeyiz parası biriktiriyorum. Hep birlikte çalışmazsak, para biriktirmemiz zor oluyor’’ diye konuştu.
|