Anadolu Aslanları Derneği Başkanlar Kurulu toplantısından sonra yayınlanan açıklamada, “Kapitalist küresel sistem etkisini yitirmekte ve lokal ekonomik formüller ön plana çıkmaktadır. Ülkemiz şanslı ülkelerdendir. Bu gelişimi görmek, maksimum sorumluluk anlayışıyla davranmak ve siyasî krizlerle sun'î engeller oluşturmamak gerekir” denildi.
ENFLASYONUN ÇARESİ FAİZ DEĞİL
“ABD kaynaklı kriz, 2008 yılını kuşatacağı gibi, 2009 yılına da sirayet edebilir. Tedbirli davranmak zorundayız. Enflasyon faiz arttırımları ile çözülemez” uyarısı yapılan bildiride “Yapısal reformlar tamamlanmalı ve ülkemiz geleceğe en güçlü bir yönetim yapısıyla taşınmalıdır” çağrısında bulunuldu.
ANADOLU Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanlar Kurulu toplantısından sonra yayınlanan açıklamada, “Kendi çıkardığımız engellerle Türkiye’nin geleceğini karartmayalım” çağrısında bulunuldu.
ASKON VI. Başkanlar Kurulu Toplantısı Gebze’de gerçekleştirildi. Toplantıya Anadolu’daki tüm şubelerin başkanları ve yardımcıları iştirak etti. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin ele alındığı toplantının ardından yayınlanan acıklamada, şu noktalara dikkat çekildi:
l Dünyanın kriz tehdidiyle başa çıkmaya çalıştığı bir zaman diliminde ülkemizin bundan çok etkilenmemesi büyük bir şanstır. Ülkemizdeki her kurum ve şahıs maksimum sorumluluk anlayışıyla davranmayı öp plana çıkarmalıdır.
l Dünya krizinin bizi etkileyeceği en önemli zaafımız cari açıktır. En hızlı şekilde tedbir almak için harekete geçilmelidir. €/$ paritesinin aleyhimize gelişmesine fırsat verilmemeli, ithalatımızın anlamsız yere artmasına engel olunmalıdır.
l Bütün olumsuzluklara rağmen, ülkemizde büyüme oranları düşmemiştir. Ancak, enflasyon başkaldırma eğilime girmiştir.
l Faiz adeta ekonomik gerekliliklerin ötesinde baskılarla yükselişe geçmektedir. TCMB, faiz yükseltme anlayışını mutlaka gözden geçirmelidir.
l Yabancı yatırımlar açısından ilk altı ay göçen yıla göre yüzde 50 azalma göstermiştir. İstikrarı bozucu imajdan bir an önce kurtulmak gerekmektedir.
l Hukuk dışı kanallarla, siyasi mekanizmaları bozmak ve darbe zemini oluşturacak eylemelere başvurmak suretiyle ülke dirliğine zarar vermeye çalışan tüm yapılar meşru zeminlerde en yüksek dikkatle yargılanmalıdırlar.
l Ülkemizde işsizlik sıkıntısını çözmenin en önemli kanallarından bir tanesi de mesleki eğitime hızlı bir geçiş düzeni kurmaktır. Bütün kurumlarda bunun tedbirlerinin alınması gerekir.
l İstihdamsız büyüme anlayışından artık vaz geçmek gerekir. Sosyal sorunları biriktirmek tehlikeleri artırmaktadır.
l Parti kapatmanın etkisi, cari açığın finans kaynaklarını da olumsuz etkilemektedir.
l ABD kaynaklı kriz, 2008 yılını kuşatacağı gibi, 2009 yılına da sirayet edebilir. Tedbirli davranmak zorundayız.
l Petroldeki anormal tırmanış, bioyakıtı destekledi. Sonunda gıda açısından tehlike sinyalleri ortay çıktı. Daha dengeli bir tüketim ve spekülasyon alanlarını kontrol gerekmektedir.
l 2009 yılından itibaren emtia fiyatları yeniden eski haline dönebilir. Yeniden büyüme trendine kavuşmak mümkün olabilir. Ülkemizin de hazır olması gerekir.
l Dünya krizinin kaynağı uzun zamandır ilk defa en gelişmiş bölgeden gelmektedir. Şimdi gelişmekte olan ülkeler absorbe görevi yapıyorlar. Ülkemizin kıymetini bilmek ve suni engeller oluşturmamak gerekir.
l Kapitalist küresel sistem etkisini yitirmekte ve lokal ekonomik formüller ön plana çıkmaktadır. Ülkemiz şanslı ülkelerdendir. Bu gelişimi görmek gerekir. Siyasi krizlerle ülkenin geleceği karartılmamsı gerekir.
l Dünya enflasyonu gıda enflasyonu haline dönmektedir. Faiz artırımları ile çözülemez.
l Tarımda bilimsel kaynaklı dönüşüm için geç kalmamak gerekir. Ülkemizin şansını kullanmak gerekir.
l Yapısal reformlar tamamlanmalı ve ülkemiz geleceğe en güçlü bir yönetim yapısıyla taşınmalıdır.
l Ülkemize gelmek isteyen çok ciddi anlamda yabancı sermaye bulunmaktadır. Kendi çıkardığımız engellerle ülkemizin geleceğini karartmamak gerekir.
|