Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Perihan Arslan, ‘’Yapılan araştırmalar, hafta sonları gençlerin yüzde 70’inin alış veriş merkezlerindeki fast food gıdalarla beslendiğini ortaya koyuyor’’ dedi.
Arslan, obezite sorununun her geçen yıl arttığını, yanlış beslenme ve fiziksel aktivitenin azlığı gibi etkenlerin kiloya sebep olduğunu söyledi.
Genetik özelliklerin de kiloda önemli bir etkisinin olduğuna dikkati çeken Arslan, ‘’Obezitede genetik özellikler tabanca ise çevresel faktörler de o tabancayı çeken tetiktir’’ diye konuştu. Obezitenin çocuk ve gençleri tehdit ettiğini vurgulayan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Türkiye’de çocuklardaki obezite oranı son 20 yılda yüzde 5’ten yüzde 15’e yükseldi. Yanlış beslenme ve aktivite azlığı bunda önemli bir etken.Uluslar arası dergilerde yayınlanan verilere göre, 1972’de 7 bin 500 olan fast food restoranlarının sayısı 1997’den sonra 200 binlerin üzerine çıktı. Bugün rakamlar daha da yüksek. Özellikle alış veriş merkezlerinin üst katlarında bulunan ve fast food tarzı yiyecekler satan mekânlar, sosyal bir ortam sağladığı için gençler tarafından tercih ediliyor. Yapılan araştırmalar, hafta sonları gençlerin yüzde 70’inin buralarda yemek yediğini ve haftada 2 kez fast food türü yiyeceklerle beslendiğini gösteriyor. Buralara harcanan para, yılda 5.2 milyar dolar. Haftada 2 kez bu tür yiyecekleri tüketmek ise 15 yılda 4.5-5 kilo alınmasına neden olabiliyor.’’
Demir, kalsiyum, vitamin, folik asit açısından fakir, yağ, enerji, kolestrol, tuz ve basit karbonhidrat bakımından zengin fast food yiyeceklerin obeziteyi tetiklediğini ifade eden Arslan, kolay erişilebilirlik, lezzet ve reklâmların gençleri ve çocukları bu yiyeceklere yönlendirdiğini vurguladı.
|