"Gerçekten" haber verir 15 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Küresel ısınma, çim keyfini de bozdu

Uzmanlar, özellikle yaz aylarında her gün sulanması gereken çim yerine, yaz kış yeşil kalabilen ve haftada iki kez sulamanın yeterli olabildiği cezayir menekşesi, dam koruğu gibi alternatif yer örtücü bitkilerin kullanılabileceğini belirtiyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Füsun Erduran, yer örtücü bitkilerin, çim kullanımına en iyi alternatif oluşturacak bitkiler olduğunu söyledi. Erduran, bu bitkilerin odunsu ve sukkulent denilen türlerinin, gövdelerinde ve yapraklarında uzun süre su depo edebilme özelliklerinden ötürü çime göre daha az sulama ihtiyacı gösteren bitkiler olduğunu kaydetti. Yer örtücü bitkilerin temin edilmesinin de son derece kolay ve ucuz olduğunu kaydeden Erduran, “Yer örtücü bitkiler, hızlı gelişim göstererek zemini kaplayabilirler. Bu bitkiler farklı yaprak renkleri ve çiçeklerinin güzel görüntüsü ile de ilgi çekici özelliklerdedir. Özellikle ağaç altlarında, yarı gölge ve eğimli alanlarda bu bitkinin kullanımı çime göre daha uygundur. Çünkü çim hem çok su isteyen hem de güneşli alanlarda gelişebilen yapıdadır. Bununla birlikte yer örtücü bitkiler, basıma dayanıklı değillerdir ve çim kadar ince bir doku oluşturmazlar” diye konuştu.

Erduran, su kullanımı açısından en uygun bitkilerin aynı zamanda bölge iklim şartlarında tabi olarak yetişen bitki türleri olduğuna dikkat çekerek, “Bitki düzenlemesi çalışmalarında bu türlerin kullanımına ağırlık verilmesi zorunludur” ifadesini kullandı.

Erduran, Orta Anadolu, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde kullanılabilecek yer örtücü bitkilere bazı örnekleri; koyun yumağı (festuca), fare kulağı (Cerastium), yaz kış yeşil kalabilen Cezayir menekşesi (Vinca Minor) ile dam koruğu (sedum) olarak sıraladı.

Bu bitkilerin yanısıra, sarılıcı tırmanıcı türlerin de yere yatırarak kullanabileceğini aktaran Erduran, “Fakat bunların ağaçlara sarılarak gelişimlerini kısıtlamasına izin verilmemelidir. Açık alanlara kullanılmaları daha iyi olur. Eğimli alanlarda, gölge alanlarda çim kullanımının zor olduğu alanlarda kullanımları iyi olacaktır. Kaya sarmaşığı (Hedera), Amerikan sarmaşığı (Parthenocissus) ve hanımeli (Lonicera) bunlara örnek verilebilir” dedi.

Akdeniz ve Ege bölgelerinin ise iklim şartları bakımından çok daha şanslı bölgeler olduğunu aktaran Erduran; buralarda yetiştirilebilecek yer örtücü bitkilere Katır tırnağı (Mesembryanthemum) ve Kedi tırnağını (Lampranthus) örnek gösterdi.

15.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Neden bu kadar uzadı?

  DANIŞTAY SALDIRISI DA VAR

  Şimdi sıra mahkemede

  Darbe günlükleri iddianamede yok

  Askerî savcı belge istedi

  Üç tersaneye kilit vuruldu

  301’den 3 ayda 32 mahkûmiyet

  Aşırı yüklü minibüs devrildi: 3 ölü 30 yaralı

  112 sapıkları kara listede

  Klimalar elektrik tüketimini arttırıyor

  Şırnak’ta çatışma: 2 şehit daha

  Devlet, şehitlerine de gazilerine de sahip çıkar

  Sınırda mayın temizliği sürüyor

  “Genelkurmay Başkanı orduyu hizaya sokmalı”

  Bozdağ: Hükümetin müdahalesi yok

  Abdüllatif Şener: Başarının ölçüsü oy değil

  Gül, Türmen ile yemekte bir araya geldi

  DP Gediz İlçe Başkanlığına Tüysüz seçildi

  Adana’da çocuklar yüzme öğreniyor, analar ağlamıyor

  Cezaevinden aşçı olarak çıkıyorlar

  28 bin ağaç kesilecek

  Geyve’deki orman yangını kontrol altına alındı

  Güzelhisar suyu şehir şebekesine verilecek

  Küresel ısınma, çim keyfini de bozdu

  Gençler Babil Kulesi’ni yeniden inşa edecek

  Yaban keçileri köylere iniyor

  Mutluluk seviyesi sabit

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör