GIDA krizi dünyayı tehdit ediyor ancak ekmek israfının önüne geçilemiyor. Her gün Türkiye’de 6 milyon adet, Kocaeli’nde de 200 bin adet ekmek çöpe gidiyor.
Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Altunay, ekmeğin gramajının fazla olması ve bilinçsiz tüketim sebebiyle ekmek israfının her geçen gün arttığını söyledi. Ekmek tüketimi konusunda halkın bilinçlendirilememesinin ekonomik anlamda çok büyük külfetler yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Altunay, ‘’Bugün Türkiye genelinde 6 milyon adet ekmek her gün çöpe gidiyor. Kocaeli’nde ise her gün çöpe atılan ekmek sayısı 200 bin. Yani her 10 ekmekten 1’i israf ediliyor’’ dedi.
Ekmeği tüketirken özen gösterilmediğini ifade eden Altunay, Kocaeli Fırıncılar Odasına kayıtlı 515 fırının günlük 1 milyon 700 bin adet ekmek ürettiğini belirtti. Ekmeğin gramajının yükseltilmeden önce Kocaeli’nde bir ekmeğin gramajının 160 gram olduğunu, ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın kararıyla bunun şu anda 300 grama çıkartmak zorunda kaldıklarını bildiren Altunay, şunları kaydetti: ‘’Ekmek 160 gram olduğu zaman çöpe giden ekmek 120 veya 150 bin adet iken bugün 200 bin adet ekmek her gün çöpe gidiyor. Günlük üretilen ekmeğin yüzde 15’i çöpe gidiyor, bunun da maddî değeri 1 milyon YTL’yi geçiyor. Bugün iki kişilik bir aile günde 200 gram ekmek tüketiyor. Bu nedenle 300 gramlık ekmeği tüketemiyor. Ekmek tüketilemediği içinde bayatlayıp çöpe gidiyor. Ekmek ucuz olduğu için israfı önemsemiyoruz, eğer bugün ekmek 1 YTL’nin üzerinde olsa çöpe giden ekmeği de önlemiş oluruz. Karadeniz, Akdeniz, Ege, Marmara bölgesinde ekmeğin küçülmesi gerekiyor. Eğer, 300 gram ekmek yapmaya devam edersek bugün 200 bin ekmek çöpe gidiyor, yarın 250 hatta 300 bin ekmek çöpe gider. Ayrıca halkımızda da bilinçsiz tüketim var. İhtiyacı kadar değil, ihtiyacından fazla ekmek alıyor. Fazla ekmek tüketilmediği içinde kalıyor.’’
|