Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, “Merkez Bankasının geçen yıl şartlar çok müsaitken faizleri indirmeme konusundaki inadı ve ısrarlı tutumu”nun reel faiz yüzde 7,5 seviyesine getirdiğini söyledi.
ŞİMŞEK: HAK ETMEDİĞİ KADAR YÜKSEK
Devlet Bakanı Şimşek de, “faizlerin, Türkiye’de hak etmediği kadar yüksek” olduğunu ifade ederek, bu yıl Mart ayından itibaren dünyada faizler artmazken Türkiye'de artmaya başladığını ve bunun esnafla kredi kullanana yansıdığını söyledi.
Bakanların faiz isyanı
sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, faizin yüksekliğinden dolayı piyasadan para çekildiğini ve bugün birçok esnafın siftah yapmadan kepenk kapattığını söyledi. Çağlayan, AK Parti İl Teşkilatı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları (GESOB) Birliği’ni ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Çağlayan, ‘’Sıkıntılarınızı biliyorum, esnafın siftahsız dükkan kapatığını biliyorum. Siyasi belirsizlik yaşanan ortamlarda ve dedikoduların olduğu ortamlarda ilk tokadı yiyen siz esnaf kesimi oluyor. İnsanlar tüketim ihtiyacını öteliyor, alış veriş yapmıyor hatta para gider diye doktora bile gitmiyor’’ dedi. Bugün Türkiye’deki bankalarda yatan döviz mevduat miktarının 107,5 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bu ortamda dolara sığınmayı düşünen birçok kesimin yanlış yönlendirmesiyle para piyasadan çekiliyor. İşte bugün bir sıkıntının nedeni bu. Dolara giden her kuruş nedeniyle piyasalarda para kalmıyor.’’
‘’Merkez bankası’nın geçen yıl şartlar çok müsait iken faizleri indirmeme konusundaki ısrarlı tutumu ve inadı nedeniyle bugün dünyada yaşanan ekonomik krizle beraber reel faizin yüzde 7,5 seviyesine geldiğini’’ anlatan Bakan Çağlayan, ‘’Para piyasadan çekiliyor, para yok diğer taraftan bu politikadan, faizin yüksekliğinden dolayı piyasada para kalmayınca, insanlar taleplerini ertelemeye başladı. Kimseyi suçlama adına söylemiyorum, ama para kalmayınca insanlar taleplerini ertelemeye başladı. Merkez Bankasının bağımsızlığı kanunla korunmuş, kendisine belli görevler verilmiş bir kurum. Türkiye’de faizi belirleyen tek kuruluştur. Enflasyonla mücadeleyi de bu kurum yapar. Enflasyon hesapları tutmayınca bununla ilgili raporu da bize gönderirler. Maalesef bizim arkadaşlarımız bu dünyada yaşanan sıkıntıyı öngöremediler’’ şeklinde konuştu.
Faizler, Türkiye’de hak etmediği kadar yüksek
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, yaptıkları reformların gündemi oluşturmadığından yakındı. Şimşek, ülkeye heyecan, pozitif enerji vermek gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: ‘’Fakat ülke sürekli, sabah kalkıyor o pozitif enerjisi maalesef bu suni gündemle eriyip gidiyor. Moral, güven çok önemli unsurdur. Faizler, Türkiye’de hak etmediği kadar yüksek. Ama ne oluyor? Vatandaş o faizden bono alacağına, parasını TL mevduata yatıracağına ne yapıyor, bu korkulardan ötürü gidip döviz alıyor. Döviz tevdiat hesabı en son 104 milyar dolara vardı. Neden? Bir iki yıl önce 57 milyar dolara kadar düşmüştü. Ne oldu? Dövizin faizi yükselmedi. Niye vatandaş yüzde 22 faiz dururken, parasını dövize yatırıyor? TL likiditesi yok, esnafın durumu kötü diyorsunuz... Neden? Çünkü, bu gelişmeler vatandaşı daha temkinli, daha kötümser yapıyor. Tüketim, yatırım kararlarını erteliyor.
|