|
|
|
ÖNCE KURAKLIK, SONRA ZAM VURDU |
Van’ın bazı kesimlerinde, kuraklık sebebiyle verim alamayan çiftçiler, akaryakıt fiyatlarının da artmasıyla ilkel şartlarda tarım yapmaya çalışıyor. Ziraat Odası Van Şube Başkanı Lütfü Özgökçe, kuraklık sebebiyle me-raların yeşermediğini, ekinle uğraşan çiftçilerin büyük sıkıntı yaşamaya başladığını söyledi. Özgökçe, “Kuraklık ve akaryakıt fiyatındaki artış, çiftçiyi zor durumda bıraktı”dedi.
ZİRAAT Odası Van Şube Başkanı Lütfü Özgökçe, kuraklık sebebiyle meraların yeşermediğini, ekinle uğraşan çiftçilerin büyük sıkıntı yaşamaya başladığını söyledi. Bölge halkının yüzde 60’ının çiftçilikle uğraştığını anlatan Özgökçe, kuraklık sebebiyle verim alamayan çiftçinin makineleri yenileyemediğini, mevcut tarım makinelerinin de akaryakıt fiyatındaki artış yüzünden çalıştırılamadığını kaydetti. Bu durumun çiftçiyi ilkel şartlarda tarım yapmaya yönelttiğini belirten Özgökçe, ‘’Kuraklık ve akaryakıt fiyatındaki artış, çiftçiyi zor durumda bıraktı’’ dedi. Hayvancılıkla uğraşan kesimin de sıkıntılarına değinen Özgökçe, ot ve saman fiyatlarının geçen yıllara göre büyük artış gösterdiğini bunun da besiciliği olumsuz etkilediğini belirtti. Bu şartların devam etmesi durumunda hayvan sahiplerinin, ellerinde bulunan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların tamamını satmak zorunda kalacaklarını ifade eden Özgökçe, bölge ekonomisinin bundan olumsuz etkileneceğini bildirdi.
|
/ Van
01.07.2008
|
|
|
“Büyüme” inandırıcı değil |
Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın birinci üç aylık dönemine ilişkin büyüme hızını yüzde 6,6 olarak açıklarken, iş dünyası rakamları inandırıcı bulmadı. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,6 olmasına rağmen yılın tümündeki büyüme hızının yüzde 4,5’te kaldığına dikkat çekti. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin de, açıklanan büyüme rakamı ne olursa olsun, sektörün içindekilerin tarımın küçülme eğilimini geçen yılki kadar olmasa bile sürdürdüğünü gözlemekte olduklarını belirtti.
Tarım sektörü küçülme eğilimini sürdürüyor
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı büyüme rakamı ne olursa olsun, sektörün içindekilerin tarımın küçülme eğilimini (geçen yılki kadar olmasa bile) sürdürdüğünü gözlemekte olduklarını belirtti. Tarım sektöründeki yüzde 5,6’lık ‘süpriz’ büyümenin şaşırtıcı olmadığını kaydeden Yetkin, 2007 yılına bakıldığında da tarım sektörünün ilk çeyrekte yüzde 2,9 oranında büyüdüğünün ilan edildiğini, ancak yıl sonu itibariyle tarım sektörünün yüzde 7,3 oranında küçüldüğünü hatırlattı. Yetkin, TÜİK’in açıkladığı büyüme rakamı ne olursa olsun, sektörün içindekilerin tarımın küçülme eğilimini (geçen yılki kadar olmasa bile) sürdürdüğünü gözlemekte olduğunu kaydetti.
Büyülü bir büyüme değil
Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, yılın ilk çeyreğindeki büyüme rakamlarının ‘’büyülü bir büyüme’’ olarak değerlendirilemeyeceğini bildirdi. Karakuş, ilk çeyrekte yüzde 6,6, yıllık bazda ise yüzde 4,3 olan büyümenin ekonomik sorunları çözemeyeceğini savundu. Özellikle imalat sanayinde geçen yılın aynı döneminde yaşanan yüzde 10,2’lik büyümenin, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7’ye düşmesinin prematüre bir büyüme işaret ettiğini ifade eden Karakuş, açıklamasına şöyle devam etti: ‘’Türkiye yıllık bazda yüzde 8’lik bir büyümeyi gerçekleştiremezse sosyo-ekonomik sorunlarını çözemez. Reel ekonomide büyüme sıkıntısının aşılabilmesi için girdi maliyetleri konusunda hükümetin daha dikkatli olması gerekir. İyi niyetlerine inanıyorum. Ancak ekonomik istikrarın devamı ve sürdürülebilir bir büyüme için daha fazla efor sağlamaları gerektiğini düşünüyorum.’’
Türkiye 1’inci çeyrekte yüzde 6.6 büyüdü
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme hızını yüzde 6.6 olarak açıkladı. GSYH büyümesi yüzde 5.2 bekleniyordu. Büyüme ilk çeyrekte sürpriz yaptı ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, birinci üç aylık dönemde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) yüzde 6.6’lık artış kaydetti. İlk çeyrek itibarıyla GSYH 24.2 milyar YTL oldu. Sektörel bazda en yüksek büyüme, yüzde 11.8 ile sağlık işleri ve sosyal hizmetler iş faaliyetlerinde yaşandı. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.9 küçülen tarım sektörü ise 2008’e iyi başladı. İlk çeyrekte tarım, avcılık ve ormancılık yüzde 5.6 büyüme kaydetti. Aynı dönemde, toptan ve perakende ticaret yüzde 9.9, madencilik ve taşocakçılığı yüzde 8.4, imalat sanayi yüzde 7, elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı yüzde 8,5, inşaat 2,8, oteller ve lokantalar yüzde 5.2, ulaştırma, depolama ve haberleşme yüzde 7.7, mali aracı kuruluşların faaliyetleri yüzde 8.9 oranında büyüdü. 2008 yılının ilk çeyreğinde büyüme konut sahipliğinde yüzde 1.5, kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlikte yüzde 3,6, eğitimde yüzde 0.6, dolaylı ölçülen malî aracılık hizmetlerde yüzde 8, vergi-sübvansiyonda yüzde 9,6 oldu. Balıkçılık yüzde 4.4, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ev içi personel çalıştıran hane halkları yüzde 0.5’er, diğer sosyal, toplumsal ve kişisel hizmet faaliyetlerinde yüzde 0.8 küçüldü.
MAAŞLAR SADECE YÜZDE 0.8 BÜYÜDÜ
İlk çeyrekte harcamalar yöntemiyle GSYH gelişme hızları devletin nihaî tüketim harcamasında yüzde 4.7 ve maaş-ücrette yüzde 0.8 oldu. Yerleşik hane halklarının tüketimi yüzde 7.3, devletin nihaî tüketim harcamaları yüzde 4.2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 9.5 büyüdü. Aynı dönemde kamu sektörü harcamaları yüzde 7.7 küçülürken, özel sektör yüzde 11.3 büyüme kaydetti. 2007 yılındaki büyüme hızı yüzde 4.5 ile hedefin altında kalmıştı. Hükümet bu yıl ise büyüme hedefini yüzde 5.5 olarak belirledi.
|
/ Ankar
01.07.2008
|
|
|
Yeni asgarî ücret bugün yürürlüğe girdi |
YIL SONUNA kadar geçerli olacak yeni asgarî ücret bugün yürürlüğe girdi.
Asgarî ücret, yüzde 5 artışla 16 yaşından büyükler için geçim indirimi dahil net 503,26 YTL’ye yükselecek. Asgarî Ücret Tespit Komisyonu kararı doğrultusunda, yıl sonuna kadar geçerli olacak asgarî ücrette bugünden itibaren düzenlenmeye gidilecek. Buna göre, halen 16 yaşından büyük bekâr bir işçi için asgarî geçim indirimi dahil brüt 608,40, net 481,55 YTL olan asgarî ücret, brüt 638,70, net 503,26 YTL’ye yükselecek. Asgarî ücrette yapılan net artış 21,71 YTL olacak. Halen 16 yaşından küçükler için brüt 515,40, net 414,92 YTL olan asgarî ücret ise brüt 540,60, net 432,97 YTL’ye yükselecek.
|
/ Ankara
01.07.2008
|
|
|
Tarımdaki büyüme yılın tamamı için geçerli olmaz |
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2008’in ilk çeyreği için tarımda tahmin edilen yüzde 5,6 büyümenin yılın tamamı için geçerli olacağını düşünemeyeceklerini belirtti.
Tarımda 2007 yılının ilk üç ayında yüzde 6,9, yılın tamamı için yüzde 7,3 küçülme belirlendiğini hatırlatan Bayraktar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ‘’Büyük bir küçülmeden sonra belirli büyüme beklenmesine rağmen bu yıl kuraklığın tarıma yine önemli oranda zarar verdiği dikkate alınırsa, yüzde 5,6 seviyesinde bir yıllık büyüme çok zordur. Çünkü ilk belirlemelere göre özellikle hububat ve bakliyatta kuraklıktan dolayı rekolte düşüklü önemli boyutlara ulaşmış görülmektedir. O nedenle 2008’in ilk çeyreği için tarımda tahmin edilen yüzde 5,6 büyümenin yılın tamamı için geçerli olacağını düşünemeyiz.’’
|
01.07.2008
|
|
|
İran gazı, Türkiye’den Avrupa’ya taşınacak |
İRAN ve Türkiye arasında yeni bir hattı için müzakere yapılıyor.
İran Millî Gaz Şirketi, Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri’ye istinaden yaptığı açıklamada, İran ve Türkiye’nin yeni bir doğal gaz hattı için ön görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. Hattın Güney Pars doğal gaz havzasından iki ülke sınırındaki Bazargan’a kadar uzanacağı belirtildi. İran’dan Türkiye’ye ihraç edilen doğal gaz miktarının da bu kış arttırılmasına yönelik görüşmeler yapıldığı açıklandı. Görüşmelerde İran doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştırılmasının da ele alındığı kaydedildi. Güney Pars’taki 14. ve 23. doğal gaz havzalarının işletilmesi konusunda iki ülke arasında yapılan müzakerelerin ise devam ettiği belirtildi.
|
/ Tahran
01.07.2008
|
|
|
ATO: Yıllık büyüme yüzde 4,3’e kadar indi |
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yıllık büyüme hızının yüzde 4,3’e kadar indiğini ileri sürdü.
Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin yıllık büyüme hızının hızla yüzde 4’ün altına doğru gittiğini ifade ederek, ‘’Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 6,6’lık büyüme hızı kimseyi yanıltmasın. Büyüme, küçülüyor’’ dedi. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,6 olmasına rağmen yılın tümündeki büyüme hızının yüzde 4,5’te kaldığına dikkat çeken Aygün, bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme hızının da yüzde 6,6 olmasının yılın tümündeki büyümenin yüzde 4’ün altında kalacağına işaret ettiğini belirtti. Yıllık büyüme hızının Mart 2008 sonu itibariyle yüzde 4,3’e kadar gerilediğini öne süren Aygün, Türkiye’nin yüzde 7-8’in altında kalan büyüme hızlarıyla Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden biri olmaktan kurtulmasının mümkün olmadığını bildirdi.
|
/ Ankara
01.07.2008
|
|
|
KSO: Yüzde 6.6’lık büyüme moral olabilir |
Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 2008’in ilk çeyreğine ilişkin açıklanan yüzde 6,6’lık büyüme rakamının, sanayicinin yeniden yatırıma yönelmesi için moral olabileceğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun son açıkladığı 2008 ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamının ise umut verdiğini ifade eden Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti: ‘’2007 yılında büyüme hızı yüzde 4,5 olmuştu. 2008 ilk çeyreğine ilişkin açıklanan yüzde 6,6’lık büyüme ise sanayicinin yeniden yatırıma yönelmesi için moral olabilir. Aslında yapılan hesaplara göre Türkiye, ancak her yıl yüzde 7’nin üzerinde büyümesi durumunda yaklaşık 2015 yılında Avrupa standartlarına ulaşabilecektir. Yani, ülkemiz için sürdürülebilir büyüme gerekiyor, bunun için de yüzde 7’nin altındaki büyüme rakamları ülkemiz için kabul edilebilir değildir. Her şeye rağmen 2008 ilk çeyreğine ilişkin yüzde 6,6’lık büyüme de sevindiricidir, iyi bir yeniden başlangıç olarak düşünülebilir.’’
|
/ Konya
01.07.2008
|
|
|
Trafik sigortası illere göre değişecek |
DÜNE KADAR Türkiye’nin her yerinde aynı fiyata satılan trafik sigortasının primleri, 1 Temmuz’dan itibaren hem sigorta şirketlerine hem de illere göre değişecek.
Yeni uygulama ile özellikle İstanbul’da otomobillerin ve taksilerin primleri ciddi artıyor. Zorunlu trafik sigortasına; özel araçlar 160 YTL, ticarî araçlar 200 YTL, taksiler 575 YTL, minibüsler 410 YTL, otobüsler ise 1 milyon 150 bin YTL prim ödüyordu. Sigorta sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) ise yeni uygulamanın başlamasına çok az bir zaman kala, illere göre farklı primlerin belirlendiği öneri niteliğinde rehber tarife hazırlayarak, sigorta şirketlerine gönderdi. Bu öneri tarifeye göre, 1 Temmuz’dan itibaren İstanbul’da otomobillerin trafik sigortasına yüzde 38, Ankara’da yüzde 18 zam geliyor. Taksilerin ise trafik sigortasına ödeyecekleri prim, İstanbul için yüzde 147 artıyor. TSRŞB Genel Sekreter Yardımcısı Erdinç Yurtsever, hazırladıkları rehber tarifeye sigorta şirketlerinin uyma zorunluluğunun olmadığını belirterek, yeni uygulama ile 46 ilde trafik sigortası primlerinin yüzde 50’lere varan oranlarda düştüğünü, 35 ilde ise arttığını bildirdi.
|
01.07.2008
|
|
|
Üç ayda, 170.6 milyar YTL harcadık |
YURTİÇİ yerleşikler ile yerleşik olmayanların Ocak-Mart dönemindeki tüketim harcamaları cari fiyatlarla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.7 artışla 170 milyar 560.2 milyon YTL oldu.
Tüketim harcamalarında sabit fiyatlarla artış da yüzde 7.1 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan harcama yöntemiyle GSYH verilerinden yapılan belirlemeye göre, yurt içi tüketim harcamalarının yılın ilk çeyreğindeki tutarı cari fiyatlarla yüzde 17.7, sabit fiyatlarla yüzde 7.1 artışla 170.6 milyar YTL’ye ulaştı. Ocak-Mart döneminde yurt içinde yapılan tüketim harcamalarının 45 milyar 440.1 milyon YTL’sini gıda, içki ve tütün harcamaları oluşturdu. Söz konusu harcamalar cari fiyatlarla yüzde 25.6, sabit fiyatlarla yüzde 5.8 artış gösterdi. Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar için yapılan harcamalar sabit fiyatlarla yüzde 4.4 artarak 33 milyar 904.5 milyon YTL olurken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları cari fiyatlarla yüzde 25.4, sabit fiyatlarla yüzde 17.7 artışla 28 milyar 982.7 milyon YTL’ye ulaştı. Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri için yapılan harcamalar 14 milyar 14.1 milyon, giyim ve ayakkabı harcamaları 11 milyar 257.8 milyon YTL oldu. Üç ayda, lokanta ve otellerde 8 milyar 222.3 milyon, sağlık için 7 milyar 211.4 milyon, eğlence ve kültür için 7 milyar 181 milyon, eğitim için 3 milyar 5 milyon YTL tutarında harcama yapıldı.
|
01.07.2008
|
|
|
Çin kuruyemiş sektörüne de girdi |
UCUZ teknolojisi ile çok sayıda sektörde sıkıntı yaşatan Çin’in, kuruyemiş sektörüne de girerek, Türkiye pazarında adından söz ettirmeye başladığı bildirildi.
Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurul Üyesi ve Mersin’in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren Ateşler Kuruyemiş Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Ateş, Türkiye’de yıllık 210 bin ton kuruyemiş tüketildiğini, kişi başına tüketimin ortalama 3 kilogramı bulduğunu bildirdi. Ateş, son dönemde Çin’in de bu pazarda yerini almaya başladığını ve ithalatta hızlı bir başlangıç yaptığını ifade ederek, şunları söyledi: ‘’Televizyon kültürünün büyüttüğü kuruyemişi de artık Çin’den getirmeye başlıyoruz. Şu anda 20 bin tonu ayçiçeği çekirdeği olmak üzere toplam 40 bin ton kuruyemiş ithal ediyoruz, önlem alınmazsa Çin pazara tamamen hakim olur. Türkiye’de kuruyemiş tüketiminde 80 bin tonla ayçekirdeği ilk sırayı yer alıyor. Çin’den ithal edilen kuruyemişin de en büyük bölümünü ay çekirdeği oluşturuyor. Ayçekirdeğinin yanı sıra Çin’den kabak çekirdeği ve yerfıstığı ithalatı gerçekleşiyor. Yerli üretimin özendirmezsek, hızlı bir şekilde ithalatın önünü açacağız.”
|
/ Adana
01.07.2008
|
|
|
Irak’tan Türkiye’ye imar jesti |
IRAK Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Irak Bakanlar Kurulu’nun, komşu ülkelerin Irak’ın yeniden imarı konusunda açılacak ihalelere öncelik verilmesi konusunda Başbakan Nuri El Maliki’ye yetki vereceğini belirterek, ‘’Bu ülkelerin başında Türkiye var’’ dedi.
Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile yaptığı toplantının ardından soruları cevapladı. Salih, bir soru üzerine, ‘’Irak’ın imarı için açılan ihalelerde komşu ülkelerin şirketlerine öncelik verilmesi için Başbakan Nuri El Maliki’ye özel yetki tanınması gündemde. Bu konu bakanlar kurulunda görüşüldü. Yetki verilecek. Bu ülkelerin başında Türkiye geliyor. Özellikle kamu binaları, hastaneler, okul ile müteahhitlik işleri ile petrol yatırımlarında Türkiye de gündemde olacak. Bu projeler içinde Kerkük-Yumurtalık boru hattının yeniden imarı ve yeni hatlarla desteklenmesi var’’ şeklinde konuştu.
|
/ Bağdat
01.07.2008
|
|
|
|