ÜLKENİN kuraklık ve çölleşmeye hassas bölgeleri arasında yer alan, tahıl ambarı Konya Ovası’nı sulama projeleri ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu zamanında geliştirildi.
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, suya en çok ihtiyaç duyan yerlerden olan Konya Ovası’nın sulanması amacıyla Osmanlı İmparatorluğu döneminde iki kez girişimde bulunuldu. O dönemde de ülkenin tahıl ambarı konumunda bulunan ovayı sulamaya yönelik ilk çalışmalar, 1819 yılında Karaman Valisi Çelik Mehmet Paşa tarafından başlatıldı. 1872 yılında, Çelik Mehmet Paşa’nın projesini tamamlamak isteyen Vali Hafız Paşa, Suğla Gölü’ne akan Beyşehir Çayı’nın mecrasını değiştirmeyi ve ‘’Mavi Boğaz’’ yoluyla Konya Ovası’na akıtmayı denedi. Ancak, Hafız Paşa’nın bu çalışması da sonuca ulaşamadı. Bu dönemden sonra, Göksu Havzası’ndan Konya Ovası’na yılda yaklaşık 415 milyon metre küp su getirecek Mavi Tünel Projesi, 1985’te Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde yeniden gündeme geldi. Konya Ovası’nın yüzde 70’ini sulanabilir hale getirecek olan Mavi Tünel Projesi’nin temeli, 6 Temmuz 2007’de o dönem Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atıldı.
KONYA SUYA DOYACAK
DSİ tarafından uygulanmaya başlanan Konya Ovası Sulama Projesi çerçevesinde bugüne kadar yapılan yatırımlarla 336 bin 798 hektar alan suya kavuşturulurken, Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri, bu miktarın 646 bin 820 hektara çıkarılması amacıyla projenin diğer kısımlarının da tamamlanmasına çalışıldığını ifade ettiler. Mavi Tünel'le Konya Ovası’nın yüzde 70’ini sulanabilir hale getirilecek. Yetkililer, ‘’Konya Ovası suya doyacak’’dediler.
|