Osmanlı’nın Bursa fethi sırasında Balkanlar’dan getirdiği ‘Bursa oynarı’ cinsi güvercinler aradan geçen asırlara rağmen değerini koruyor.
OSMANLI'NIN Bursa fethi sırasında Balkanlar’dan getirdiği ‘Bursa oynarı’ cinsi güvercinler aradan geçen asırlara rağmen değerini koruyor. Bursa Oynar Güvercini Sevenler ve Yetiştirenler Derneği yetkilileri; “Bu kuşlar bize atalarımızdan miras kaldı. Bugün tüm dünyanın yakından bildiği kuşları halen Bursa’mızda bilmeyenler, duymayanlar var” diyerek Bursa Oynarı’na yönelik tanıtım atağına geçmeye hazırlanıyor. Osmanlı’nın kuruluş yıllarındaki başarılı komutan Timurtaş Paşa’nın Balkanlara yaptığı seferler sırasında başşehir Bursa’ya getirdiği öğrenilen ‘Bursa Oynarı’ cinsi güvercinler aradan asırlar geçmesine rağmen bir grup gönülllü tarafından yetiştiriliyor. Halen Bursa, İstanbul, Afyon gibi illerde yetiştiriciliği yapılan Bursa Oynarı’nın kamuyuonua yeterice tanıtılması amacıyla bir dizi faaliyet yapacaklarını söyleyen Bursa Oynar Güvercini Sevenler ve Yetiştirenler Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Karlık; “1335 yılında Kara Timurtaş Paşa bu kuşları şehrimize getirmiş. Bursa Oynar Güvercin ırkının renk tonuna hemen hemen başka hiçbir güvercin ırkında rastlanmaz. Yanar döner çok parlak bir siyah renge sahiptir. Gaga çıkışları avuklu (genişçe), gaga rengi ile göz çerçeveleri uyumlu, diğer güvercinlere göre açık gözlüdür. Kafaları şekillidir. Ayakları kırmızı, tüysüz ve tozluksuzdur. Oynak uçuşlu, sert kanat alan, uçurulduğunda diğer kuşlara sokulmayan (dağınık uçan), sadece kendi salması üstünde ve çevresinde sert ve kısa takla atabilen, pırıltıya önem vermeyen, antrenmanlı uçurulduğunda 4 -5 saat ve daha fazla uçabilen güvercinlerdir. Bu yüzden bu kuşlara uçuş atletleri de denir” dedi.
Bursa Oynarı’nın bütün dünyada bilinmesine karşın Bursa Hayvanat Bahçesi’nde olmadığına dikkat çeken Hüseyin Karlık, Bursalı kuş yetiştiricileri olarak üzgün olduklarını söyledi. Bu kuşları para için yetiştirmediklerinin altını çizen Hüseyin Karlık; “Bizimkisi bir sevda. Osmanlı atalarımızdan kalmış mirasa sahip çıkmak derdindeyiz. Kimse bu işi para için yapmaz. Mesaimizden fedakârlık yapıp bu kuşlara zaman ayırıyoruz. Tek derdimiz Bursa'mızın sembolü olan bu kuşların önce şehrimizde sonra bütün Türkiye’de tanınmasıdır” diye konuştu.
|