Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Selçuk, Türkiye’de kapalı bir sistemle idare edilen bir demokrasi anlayışının geçerli olduğunu belirterek, “Halk bu sistemi artık reddetmeye başlamıştır. Bu çok önemli bir olgudur. Bunu yönetenlerin çok iyi değerlendirmesi gerekir” dedi.
Memur Sendikaları Konfederasyonu ile Kemalpaşa Belediyesince Kemalpaşa Dere Mesire Yeri Yunus Emre Salonu’nda düzenlenen konferansa katılan Prof. Dr. Selçuk burada yaptığı konuşmada, anayasa tartışmalarını değerlendirdi. Mevcut anayasanın 12 Eylül müdahalesinin ardından yürürlüğe girdiğini hatırlatan Prof. Dr. Selçuk, anayasanın özüne ‘’12 Eylül darbesinin sinmiş’’ olduğunu, 1982 Anayasası’nın hem biçim, hem de öz açısından ‘’meşruluğunu yitirdiğini’’ söyledi.
Prof. Dr. Selçuk, ‘’Anayasayı iktidar yaparsa ‘kendisi için anayasa yapıyor’ havasına girer. Bizden bağımsız, özgür kafalardan oluşan, ülkenin her kesimini temsil eden bir meclis yapsın. Görüşler açık bir şekilde oylansın. Bu anayasayı yapan insanların hiçbir beklentisi olmasın’’ diye konuştu.
Prof. Dr. Selçuk, Türkiye’nin adeta ‘’bunalımlar’’ ülkesi olduğunu, gelecekte de yeni bunalımların yaşanacağını ve buna herkesin hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.
İnternet teknolojisi ve iletişimin hızla gelişmesinin sonucunda dünyanın yeni bir demokrasi anlayışına doğru hızla ilerlendiğini savunan Prof. Dr. Selçuk, Türkiye’de ise ‘’kapalı bir sistemle idare edilen’’ bir demokrasi anlayışının geçerli olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: ‘’Halk bu sistemi artık reddetmeye başlamıştır. Bu çok önemli bir olgudur. Bunu yönetenlerin çok iyi değerlendirmesi gerekir. Bir başka olay üreten ve tüketen bir dünya, fakat kim daha çok üretiyorsa, üretim ile tüketim arasındaki gerilimi üretimin lehine kim kullanıyorsa demokrasi orada daha çok ivme kazanıyor ve daha çok başarılı oluyor demektir. Aç bir insana özgürlükten söz ederseniz bu biraz lüks kaçar ama karnını doyuran bir insana özgürlüğü vermezseniz sizden alacaklıdır. Bugün artık devlet birçok şeyi gizleme gücünü yitirmiştir. Bilgi hızla topluma yayılmaktadır. O zaman devlere düşen bunun gereklerine uymaktır.
Türkiye’de insanlar artık Anayasa Mahkemesinin kararlarını tartışıyor. Bu çok önemli bir olaydır. Anayasa Mahkemesinin kararlarını tartışırken neyi tartışıyor? Hukuk fakültesinde okutulan dersleri artık halk katmanları tartışıyor. Bu farkına varılmayan çok önemli bir gelişme.’’
Türkiye’nin demokrasiden vazgeçme lüksü olmadığını kaydeden Prof. Dr. Selçuk, ‘’Hiçbir ülkenin böyle bir lüksü yoktur. Ben hep söylüyorum. Demokrasi ikinci iyidir. Birinci iyiyi dünya henüz bulmamıştır. O zaman bu ikinci iyiye razı olacaksınız ve elinizden de kaçırmayacaksınız. Türkiye bunu sık sık kaçırıyor’’ dedi.
|