Tarihî Sinop Cezaevinin kültür kompleksi haline getirilmesi amacıyla 5 yıldır süren master planı kapsamında Deniz Müzesi ve Adalet Müzesi çalışmalarına başlandığı bildirildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Adalet Bakanlığı’nın tarihî cezaevinde Adalet Müzesi oluşturulması projesi kapsamında çalışmalar yürüttüğünü belirterek, projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin ilk Adalet Müzesi’nin kurulmuş olacağını ifade etti. Hikmet Tosun, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ilk Adalet Müzesi ile Selçuklu, Osmanlı ve Türk mahkemelerinin ve mahkûmların tasvir edilmesinin planlandığını kaydetti. Tosun, kültür kompleksi kapsamında cezaevinde tarihî dokuya uygun olmayan yaklaşık 30 binanın yıkımına 2 ay içinde başlanacağını söyledi.
Son yıllarda çok sayıda film ve diziye ev sahipliği yapan tarihî Sinop cezaevine ziyaretçi sayısında da büyük artış yaşandığını anlatan Tosun, ‘’Cezaevine günde 15 ile 20 tur otobüsüyle ziyaretçi geliyor. Cezaevine ziyaretçi sayısı filmler ve dizilerin katkısıyla 10 kat arttı’’ dedi. Tosun, 250 dönümlük alana yayılan tarihî Sinop Cezaevine gelecek ziyaretçi sayısının bu yıl 500 bini bulmasını beklediklerini söyledi.
Tosun, Deniz Müzesi ile ilgili yaptığı açıklamada, cezaevinde oluşturulacak Deniz Müzesi için Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca fizibilite çalışması yapıldığını söyledi. Deniz Müzesinde 20 metrelik Selçuklu takası, toplar ve çapaların yer alacağını kaydeden Tosun, tarihî Rus baskınının da tasvir edileceğini belirtti.
TARİHÎ SİNOP CEZAEVİ
Üç tarafı denizle çevrili tarihî kale duvarlarının içerisinde yer alan cezaevi, Türkiye’nin en eski cezaevlerinden birisi olarak biliniyor. Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus tarafından tersane olarak yaptırılan ve Şehrin dokusunu yansıtan tarihî yapı ilk kez 1568 yılında cezaevi olarak kullanıldı. Aralarında Kırım Hanı Devlet Giray, Nazım Hikmet, Refik Halit Karay, Sebahattin Ali, Zekeriya Sertel, Mustafa Suphi, Burhan Felek’in de bulunduğu birçok ünlü mahkûma ev sahipliği yapan tarihî yapı, 1999’da kapatıldıktan sonra ziyarete açıldı.
|