SAĞLIK Bakanlığı, 15 üniversite ve çok sayıda derneğin işbirliğiyle düzenlenen ‘’Türkiye Diyabet Kontrol Projesi’’ bugün hayata geçiyor.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metobolizma Bilim Dalı Başkanı ve Proje Üst Kurul üyesi Prof. Dr. Metin Arslan, yaptığı açıklamada, diyabetin dünya genelinde bir çok ülkede önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Türkiye’de 3 milyonu klinik diyabetli olmak üzere 6 milyon dolayında diyabetten etkilenen kişi olduğunu belirten Arslan, diyabetin istatistiksel tahminlerin ötesinde çok hızlı yayılma gösterdiğini, geniş kitleleri etkilediğini, tanıdan itibaren hayat boyu sürdüğünü, ağır komplikasyonlarla seyrettiğini, iş gücü ve hayat süresini olumsuz etkilediğini kaydetti.
Arslan, Birleşmiş Milletler’in Aralık 2006 itibariyle diyabeti küresel bir hastalık olarak kabul ettiğini ve tüm ülkelerin sağlık otoritelerine diyabetle mücadele çağrısı yaptığını bildirdi. Bu kapsamda Türkiye’de de başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti, Türk Diyabet ve Obezite Vakfı, Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği, Diyabet Hemşireliği Derneği, Türkiyedokrinoloji ve Metobolizma Derneği, Medikal Endüstri, Türk Tabipleri Birliği ve 15 Üniversitenin işbirliğiyle ‘’Türkiye Diyabet Kontrol Projesi’’nin hazırlandığını anlatan Aslan, şunları söyledi: ‘’Projeyle ülkemizde giderek yaygınlaşan diyabetin daha iyi yönetilmesiyle diyabetli hastaların yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yetersiz kontrolün yol açabileceği organ hasarlarından insanları korumak, toplumsal duyarlılık ve farkındalığı arttırmak amaçlanmaktadır.’’
|