Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu Başkanı Kemal Derviş: Türkiye 2010-2015 arasında yüzde 7 büyümeyi mutlaka yakalamalı.
Bırleşmış Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, dünyadaki merkez bankalarının enflasyonun geçici olarak yükselmesine, makul ölçüler içinde, müsaade etmek durumunda olduğunu bildirdi.
Derviş, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında yaptığı konuşmada, 2002-2006 arasındaki ekonomik büyüme ve enflasyondaki başarısından dolayı hükümete övgülerde bulundu. Derviş büyümede elde edilen başarı ile ilgili, “Türkiye’de çok güzel, takdir edilecek, bütün dünyanın takdir ettiği bir büyüme süreci yakalandı” ifadelerini kullandı. Derviş enflasyon ile ilgiliyse, “2002’de enflasyon hedefimiz yüzde 35 diyordum bana gülüyorlardı. Türkiye bugün enflasyonu indirdi. Yüzde 8 mi diye tartışıyoruz. Bu ciddi bir başarı” dedi.
Türkiye’nin büyüme açısından uzun vadeli bakıldığında başarılı bir ülke olduğuna işaret eder Kemal Derviş, şunları söyledi: “Maalesef gerçekten uzun vadeli sürdürülebilir bir yapıda değil. Büyümenin sürdürülebilir olması için mucizeye ihtiyaç yok. Türkiye yüzde 20’nin üzerindeki yatırımla yüzde 7 oranında bir büyümeyi sağlayamaz. 2002-2006 arasındaki performansı yakalamak istiyorsak yatırım oranın artırılması gerekiyor. Bu özellikle istihdam için gerekli. İş alanı sayısı, yeni iş gücüne katılanların sayısından az. Türkiye olarak bu sorunların üstesinden gelmek istiyorsak, Avrupa’ya güçlü bir şekilde girmek istiyorsak hiç kuşkusuz Türkiye’nin yüzde 7’ye yakın, belki biraz daha fazla bir büyüme hızını sürdürebilmesi gerekiyor. Mutlaka yüzde 7 hata yüzde 8’i yakalayan büyümeye ulaşmamız lâzım. Bu büyüme ile işsizlik ve yoksulluk sorunun giderebiliriz.” Kemal Derviş önümüzdeki döneme ilişkin perspektifini de sundu. Derviş şunları dile getirdi: “2010-2015 arasında yüzde 7’yi mutlaka yakalayabilmeliyiz. Bunu yüzde 8’e kadar çıkarmalıyız. Neden olmasın? Hindistan, Çin, Tayland, Malezya yakaladıysa biz de yakalayabiliriz. Ama bunu yüzde 21-22 oranında yatırım ile gerçekleştirmek mümkün değil. Yatırım yapılmalı.”
|