Prof. Dr. Bayram Ali Yukarı, kene ve sebep olduğu hastalıklarla mücadele için kısa, orta ve uzun vadeli programlar oluşturulması gerektiğini bildirdi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Yukarı, kene ve vektörü olduğu hastalıklarla mücadele konusunda vakit geçirilmeden kısa, orta ve uzun vadeli programlar oluşturulması gerektiğini bildirdi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili olarak Antalya Tabip Odasında düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Yukarı, KKKA hastalığının ilk olarak 2002 yılında Tokat yöresinde görüldüğünü söyledi.
Hastalığın ilk çıktığı yıldan itibaren bin 820 kişide teşhis edildiğini, bu hastalardan 92’sinin hayatını kaybettiğini belirten Yukarı, kene ve vektörü olduğu hastalıklarla mücadele konusunda vakit geçirilmeden kısa, orta ve uzun vadeli programlar oluşturulması, bu programların resmi politika haline getirilerek kamuoyuna açıklanması gerektiğini kaydetti. Kenelerle ilgili her türlü bilimsel araştırmanın yapılmasına imkan sağlayacak donanımlı merkezi laboratuvarların kurulmasının önemine işaret eden Yukarı, bu laboratuvarların KKKA hastalığı gibi kenelerle bulaşan hastalıklar konusunda da çalışma yapılmasına imkan sağlamasını istedi. KKKA hastalığının ve kene sayısındaki artışın ekolojik dengenin bozulmasından kaynaklandığını ifade eden Yukarı, şöyle konuştu: ‘’Çevre ilaçlaması yapılarak kenelerden hemen kurtulacağımız izlenimi verilmesinden kaçınılmalıdır. Kenelerle uzun yıllar birlikte yaşamak zorunda kalabileceğimiz düşüncesiyle keneyle mücadele ve korunma önlemlerinin süreklilik arz etmesi gerekmektedir. Mücadelede hiçbir önlemin tek başına yeterli olmadığı bilinmelidir. Kene mücadelesinin kene varlığını ortadan kaldırmaya yönelik olmayacağı, bunun imkansız olduğu, mücadele yöntemlerinin kene sayısını azaltmaya yönelik olduğu, bu nedenle kişisel korunma önlemleri ile hayvanlar üzerinde yapılacak mücadelenin çok önemli olduğu unutulmamalıdır.’’ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın da kene ısırmalarını ve KKKA hastalığını yakından takip ettiklerini belirterek, korunmaya yönelik önlemler alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yalçın, kene ısırmasının hemen ardından en yakın sağlık ocağına gidilmesi gerektiğini belirterek, ‘’Haziran ve Eylül ayları kene ısırmaları açısından riskli dönemlerdir. Antalya merkezi ve sahil kısımlarda böyle bir tehdit bulunmamakta ancak iç kesimler risk altındadır’’ dedi.
|