8 yaşında geldiği İstanbul’da yıllarca ayakkabıcılık yapan Malatyalı İsmail Üstündağ, emekli olunca Arguvan ilçesine bağlı Kızık Köyüne dönerek, burada mesleğini sürdürmeye başladı.
İsmail Üstündağ, yaptığı açıklamada, 1963 yılından beri İstanbul’da ayakkabı imalathanesi işlettiğini, üretimi köyüne taşıyarak burada yapma kararı aldığını belirtti.
Üstündağ, hedefinin, çevre köylerle başlattığı pazar geliştirme çabalarını Anadolu’daki birçok şehire yaymak olduğunu ifade etti. Seçtiği çalışma şartlarıyla büyük firmalar karşısında ayakta kalmasının güç olduğuna işaret eden Üstündağ, bütün zorluklara rağmen, Anadolu’da köylerde de bu işlerin yapılabileceğini ispatlamak için çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.
Üstündağ, şöyle konuştu: ‘’Arguvan’dan 1963 yılında ayrıldım ve İstanbul’da 8 yaşından beri ayakkabıcılık yaptım. Emekliye ayrıldıktan sonra makinelerimi alarak Arguvan’a geldim. Köye yerleşerek imalata başladım. Şu an deneme aşamasındayım ancak, kısa sürede ayakkabı imalatına başlamış olacağım. Üretime dayalı alanlara aç bir bölgede yaşıyoruz, bölgemizin üretime ihtiyacı olduğunu dikkate alarak, böyle bir çalışma içine girdim. Yaptığım iş bölgede belki bir ilk ancak, ben başarılı olacağım inancındayım.’’
Bölgede yaşayan insanların en büyük sıkıntılarının işsizlik olduğunu ve buna bağlı olarak göçlerin yaşandığını hatırlatan Üstündağ, köye yerleşerek ayakkabı üretimini buraya taşımasındaki sebeplerden birinin de istihdam alanı meydana getirmek olduğunu anlattı. Üstündağ, şöyle devam etti: ‘’İşsizlik sorunu olmasaydı ben de başka bir kentte çalışmak zorunda kalmayacaktım. Bu nedenle bölgedeki işsizlik sorununun ortadan kalkması için üretime dayalı alanlara yatırım yapılması gerekiyor. Amacım, insanların dikkatini farklı alanlara çekmek ve üretimin Anadolu’nun her köşesinde mümkün olduğunu kanıtlamak.’’
|