DTP kapatma dâvâsıyla ilgili esas hakkındaki savunmasını Anayasa Mahkemesine sundu. Belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bu sürecin ardından, dâvâya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak olan raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun üyelere dağıtılmasından sonra Başkan Kılıç'ın belirleyeceği günde kapatma talebi esastan görüşülecek.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) kapatma davasıyla ilgili esas hakkındaki savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne sundu. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bağımsız Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, parti avukatları Bayram Bahri Belen ve Fatma Mebuse Tekay, DTP’ye verilen bir aylık ek sürenin son gününde Yüksek Mahkeme’ye savunmalarını sundu. Savunmayı verdikten sonra gazetecilere açıklama yapan Belen, esas hakkındaki görüşlerine ilişkin savunmalarının 172 sayfadan oluştuğunu belirtti. Belen, savunmanın ayrıntılı olduğunu, DTP’nin yasal, Anayasal, hukuka uygun, demokratik, çağcıl bir parti olduğunu, bu partiyi kapatmanın hukuksal imkanlarının bulunmadığını açıkladıklarını söyledi. DTP’nin hem mecliste hem de toplumda ‘’halkın muhalif sesi bir parti olduğunu’’ savunmalarında ifade ettiklerini bildiren Belen, ‘’DTP’nin Türkiye’nin bütün sorunlarını çözmek için faaliyette bulunduğunu, bu arada Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan Kürt sorununun çözümü için de çaba sarfettiğini’’ açıkladıklarını kaydetti. Belen, DTP’nin amaçlarını ‘’demokratik ve barışçıl’’ yönden dile getirdiğini ileri sürerek, ‘’DTP’nin Türkiye’de akan kanın durması için barışçıl çözüm yollarını arama mücadelesi verdiğini’’ savunmalarında anlatıklarını ifade etti. ‘’DTP, şiddetten, silahtan ve kandan yana değildir’’ diyen Belen, iddianamede yer alan 141 eylemin partinin kapatılması için dayanak gösterildiğini, bu eylemlerden 129 tanesinin ‘’düşünce açıklaması eylemi’’ olduğunu savundu.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
|