Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘’İçinde bulunduğumuz dönemde; Türkiye’nin güçlü olması, kuvvetli olması Türkiye’nin bütün kurumlarının yine güçlü olması, saygınlığını koruması elzemdir’’ dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hırvatistan’a gidişi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
Abdullah Gül, bir gazetecinin, ‘’Anayasa Mahkemesinin başörtüsü düzenlemesini iptal etmesinin ardından herkesin ve her kurumun kendini haklı gördüğü bir ortam oluştu. Hatta ayrışma da denebilir. Bu ortamı nasıl değerlendiriyor musunuz? Devletin bütünlüğünü temsil makamı olarak bu aşamada bir girişiminiz veya taraflara bir mesajınız olacak mı?’’ sorusunu cevaplarken , ‘’daha önce şifahi ve yazılı açıklamalarda bulunduğunu’’ hatırlatarak, şunları söyledi:’’Dünyanın içinde bulunduğu durum, özellikle küresel ekonomik problemler, Türkiye’yi ilgilendiren siyasi olaylar, Türkiye’nin terörle mücadelesi, bütün bunlar dikkate alındığında; içinde bulunduğumuz dönemde Türkiye’nin güçlü olması, kuvvetli olması, Türkiye’nin bütün kurumlarının yine güçlü olması saygınlığını koruması elzemdir. Eğer enerjilerimiz boşa giderse -ki geçmişte bunların örnekleri de vardır, herkes bunu açıkça bilmektedir- stratejik hedeflerimizde sapmalar olursa bunların telafisi mümkün olmaz. O bakımdan herkesin enerjisini, Türkiye’nin güçlü olmasına, Türkiye’nin yücelmesine, bunu yaparken şüphesiz ki bütün kurumlar, herkes kanunlarda belirtilen kendi sınırları içerisinde, ama aynı zamanda da bir iş birliği içerisinde olması gerekir. Yani, Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlardan ancak böyle çıkılacağına inanırım. Yoksa geçmiş dönemlerde yaşanan bunalımlar herkesin hafızasındadır, kaybeden ülkemiz olur. Buna hiçbirimizin hakkı yoktur. Onun için istikrar, huzur, iş birliği hepimizin, herkesin vazifesidir, görevidir ve Türkiye’yi güçlü yapmamız gerekir. Kaçan fırsatlar sonra geri gelmiyor. Türkiye’nin, tabii, içinde bulunduğu problemleri de görmezlikten hiç kimse gelmez, bunlar da demokrasinin evrensel ilkeleri, hukukun üstünlüğü, Anayasamız’ın rehberliği ve öncülüğünde çözülmesi gerekir. Çözüleceğine de inancım tamdır.’’
Cumhurbaşkanı Gül, bir başka gazetecinin TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın ‘’senato önerisi’’ konusundaki bir sorusu üzerine, ‘’Bunlar tartışılacak, açık tartışılacak. Türkiye, açık bir toplum. Her şey açıkça tartışılıyor. Tartışılabilir her şey açıkça’’ dedi.
|