Göçlerin kırdan şehre olduğu hakim görüşüne rağmen, yüzde 58’inin şehirden şehire olduğu belirlendi.
DPT’NİN araştırması yaygın kanının aksine göçlerin köyden şehre değil şehirden şehire yapıldığını ortaya koydu. En çok göç veren il Tunceli, Antalyalılar doğdukları şehri terk etmiyor. İstanbul, güvenlik sebebiyle göç edilen iller arasına girdi.
Devlet Planlama Teşkilâtı’nın (DPT) “Türkiye’de iç göçler ve göç edenlerin nitelikleri” çalışmasına göre, göç eden nüfus artıyor. 1975-80 döneminde nüfusun yüzde 9.3’ünü oluşturan 3.6 milyon kişi göç ederken 1995-2000 arasında oran yüzde 11’e, sayı da 6.7 milyona yükseldi. 1965-2000 döneminde yılda 2.7 ile 4.8 milyon kişi yaşadığı yeri değiştirdi. Son ölçüm döneminde, her yüz kişiden 7.9’u iller arasında ikametini değiştirdi. Araştırma, göçle ilgili yaygın bir kanının da yanlış olduğunu gösterdi. Göçlerin kırdan şehre olduğu hakim görüşüne rağmen, yüzde 58’inin şehirden şehire olduğu belirlendi. Köyden şehire göçenler, toplamın beşte birini oluşturdu. Göçlerin yüzde 17’si de köyden köye gerçekleştiriliyor. Şehir içi göçlerde de artış görülüyor. Nüfusun yüzde 72.2’si doğduğu şehirde, yüzde 27.8’i ise doğduğu şehir dışında yaşıyor. Yalova, İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara, Tekirdağ, Bursa, Antalya, Bilecik ve İçel nüfusunun çoğu başka yerde doğanlardan oluşan ilk on şehir.
Tunceli doğumluların yüzde 69.9’u başka illerde yaşıyor. Tunceli, bu özelliğiyle lider. Antalya ise doğduğu yerden ayrılanların en az olduğu şehirleri birincisi Antalya’da doğanların sadece yüzde 8.5’i başka illerde yaşıyor.
’GÜVENLİ DEĞİL’ DİYEREK İSTANBUL’DAN DA GÖÇ VAR
İstanbul, Ankara ve İzmir, iş, eğitim, evlilik, deprem ve güvenlik gibi sebeblerle en fazla göç alan iller. Güvenlik sebebiyle en çok göç veren 8 Doğu ve Güneydoğu ilinin arasına ise son dönemde İstanbul da katıldı.
|