Maliye Bakanlığı, çalışanların, devletten vergi kaçırmasının önüne geçmek için, işçi ve memurları normal gelir vergisi tarifesi dışına çıkaracak ve ücretlerin de stopaja tabi tutulmasını içerecek bir sistem üzerinde çalışıyor.
Malıye Bakanlığı, yeni Gelir Vergisi Kanunu ile birlikte, işçi ve memurların vergi rejiminin de değiştirilmesi için araştırma yapıyor.
Bakanlık bünyesinde gerçekleştirilen çalışmada, ‘’çalışanların brüt ücretlerinin düşük gösterilmesi, gerçek ücret ile brüt ücret arasındaki farkın başka adlar altında ödenmesi ve bu yolla devletten vergi kaçırılmasının önüne geçilmesi’’ hedefleniyor. Bu amaçla başlatılan çalışmada, öncelikle işverenlerin TC kimlik numaralarını da yazarak, çalıştırdıkları kişilerin brüt ücret ve vergi bilgilerinin de yer aldığı ayrıntılı ücret döküm listelerini, aylık olarak Gelir İdaresine bildirmesi öngörülüyor. Ücretlilerle ilgili yeni sistemin ikinci ayağını ise Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikler oluşturacak. Halen bürokratların üzerinde konuştuğu yeni sistem kabul görüp, hayata geçirilebilirse, işçi ve memurlar normal gelir vergisi tarifesi dışına çıkacak. Ücretlerin de stopaja tabi tutulmasını içeren yeni sistem şöyle işleyecek: İşçi ve memurlar için asgarî ücret de dikkate alınarak, bir stopaj oranı belirlenecek. Bu oran yüzde 15-20 aralığında bulunacak. Yılın ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 20 stopaj da uygulanabilecek. Eğer stopaj yüzde 20 belirlenirse, gelir vergisinde yüzde 15’lik dilimde yer alan asgarî ücretlilerin vergi yükünün artmaması için, asgarî geçim indirimi tutarları buna göre yeniden belirlenecek ve mevcut yük korunacak. İşverenler, her ay ücretlerden belirlenen oranda stopaj kesintisi yapacak ve bunu Hazineye aktaracak. İşverenler, tek tek çalışanların TC kimlik numaralarıyla birlikte brüt ücret ve stopaj tutarlarına ilişkin listeleri de, aylık olarak Gelir İdaresine ulaştıracak. Yıl bittiğinde İdare, TC kimlik numarasına göre her çalışanın o yıl içindeki brüt ücret toplamı ile stopaj dökümünü çıkartacak. Stopaj dilimini aşan brüt ücret sahiplerinden, gelir vergisinde genel beyan dönemi olan Mart ayında beyanname alınacak ve geri kalan vergi tahsil edilecek. Maliye Bakanlığından bir üst düzey yetkili, bu çalışmaların bir ayağını ücretlerin bankaya yatırılması projesinin oluşturduğunu kayde-derek, ‘’Yeni düzenlemeyle ücretlerin çok daha sağlıklı ve doğru olarak beyan edileceğini düşünüyoruz’’ dedi.
Bu arada Bakanlık yetkilileri, yeni Gelir Vergisi Kanunu ile birlikte, gelir vergisi ta-rifesinin de yeniden düzenlenebileceğine dikkat çekiyor. Türkiye’de halen yüzde 15, 20, 27 ve 35’lik oranların uygulandığına işaret eden yet-kililer, tarife sayısının fazla olduğunu, tarifedeki oran sayısının yeni düzenlemeler sırasında 3’e düşürülebileceğini vurguluyor.
|