Ekmeğe 300 gram standardı getirilmesiyle tüketicinin alacağı ekmeğin gramının belirgin hale geldiği belirtiliyor.
Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, ekmeğe asgarî 300 gram şartı getiren yeni uygulama ile tüketicinin kazandığını belirtti.
İlkbahar, yaptığı yazılı açıklamada, düşük gramajlı ekmek üretmenin ve satmanın hem ekmek işletmecilerinin hem de tüketicinin aleyhine olduğunu öne sürdü. Yüksek gramajlı ekmeğin işletmelerin maliyetini azaltacağını savunan İlkbahar, şunları kaydetti: ‘’Yapılan araştırmalarda ekmeğin yaklaşık yüzde 10’u israf edilmektedir. Büyük gramajlı ekmeklerin küçük gramajlı ekmeklere oranla rutubet kaybı az olacağından bayatlama yavaşlayacak ve israf da azalacaktır. Büyük gramajlı ekmekler dilimlenip tüketime hazırlandığından buzdolabında saklama kaydı ile kayıp minimuma inecek ve israf azalacaktır. Düşük gramajlı ekmekleri dilimleme şansı az olduğundan israf artacaktır.’’
İlkbahar, ayrıca tüketicilerin ekmeği gramajına göre talep etmediğini, şu anda piyasada en düşük gramajlı ekmeğin bile en yüksek gramajlı ekmek fiyatına satıldığına dikkati çekti. Bu durumun tüketicileri mağdur ettiğini vurgulayan İlkbahar, ekmeğe 300 gram standardı getirilmesiyle tüketicinin alacağı ekmeğin gramının belirgin hale geldiğini belirtti. İlkbahar, yeni uygulamayla tüketicilerin kazandığını, bundan sonra kalite, hijyen, lezzet ve fiyat yarışının başlayacağını, bu durumun da tüketicinin lehine olduğunu ifade etti.
|