|
|
|
İstanbul’un fethi Kubbeli Panoramik müzede |
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul’un fethinin 555. yıl dönümü dolayısıyla Topkapı Şehir Parkı’nda surların yanına yapılan dünyanın ilk kubbeli panoramik müzesinde, İstanbul’un fethi canlandırılıyor.
Proje Yönetmeni Haşim Vatandaş, müzeye ilişkin bilgi verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Topkapı Şehir Parkı’nda gerçekleştirilecek panoramik müze için yaptığı başvurunun kabul edildiğini anlatan Vatandaş, müzenin yapımı için yaklaşık 3 yıl çalıştıklarını dile getirdi.
Vatandaş, projede kendisiyle birlikte 8 sanatçının emeğinin bulunduğunu belirterek, “Bu projede emeği geçen 2 önemli ressam var. Birincisi Ramazan Erkut, cansız bulutlar, taşlar, yerler, surlar gibi objelerden sorumlu, Yaşar Zeynalov da insanlar, atlar, hayvanlar gibi figürlerden sorumlu. Diğer san'atçılar ise diğer 3 boyutlu tüm resimlerden sorumlu” dedi.
Müzede, 29 Mayıs 1453 tarihinde Bizanslıların direncinin kırılıp, Osmanlıların şehre girmeye başladıkları anın resmedildiğini dile getiren Vatandaş, bu anın seçilme nedenini şöyle anlattı:
“İstanbul’a ilk olarak Topkapı’dan girildi ve yoğun çatışma burada gerçekleşti. Surlarda iki önemli gedik burada açıldı. En büyük toplar burada. Fatih Sultan Mehmet’in karargahı da bu bölgede. 29 Mayıs Salı günü sabah Bizanslıların direncinin kırılıp, Osmanlıların şehre girmeye başladıkları an, yani bir çağın kapanıp bir çağın açıldığı o anın 360 derecelik her yönden resmi diye düşünülebilir.”
“Çerçevesi, bittiği-başladığı yer olmayan resim” anlamına gelen panoramik tekniğini, gerçek gökyüzü etkisi oluşturması amacıyla kubbe ile kullandıklarını ifade eden Vatandaş, “Dünyada 30’a yakın panoramik müze var ama sadece bu panorama, kubbe olarak da dikey olarak da kesintisiz devam eden bir panorama” diye konuştu.
“MÜZE, 3 BİN METREKARELİK
GÖRÜNTÜ ALANINA SAHİP”
Vatandaş, 38 metre çapında kubbeye sahip olan müzedeki resimde 10 bin kişi ve 10 binden fazla figürün detaylı olarak, o dönemin minyatürlerine ve yazılı belgelerine dayanılarak resmedildiğini bildirdi.
Müzenin 2 bin 350 metrekarelik resim ve 650 metrekarelik 3 boyutlu objelerin platformundan oluşan toplam 3 bin metrekarelik görüntü alanına sahip olduğunu belirten Vatandaş, müzeyi aynı anda yaklaşık 100 kişinin gezebileceğini söyledi. Vatandaş, müzede 5 ayrı noktada ayrı ses efektlerinin kullanılacağını dile getirerek, şunları kaydetti: “Mehterin olduğu yerden mehter müziği, topların olduğu yerden top sesleri, atların olduğu yerden at sesleri, ön taraftan çatışma sesleri, arkadan da ordu uğultusu sesleri duyulacak. İnsanın 2 gözü, 14 metreden sonra algılama özelliğini kaybederek, tek göz gibi çalışmaya başlar. Bu nedenle biz de en yakın mesafeyi 14 metreden koyduk yani izleyici 14 metreden daha yakına giremiyor ve resmin üzerindeki 3 boyut özelliklerini gerçekmiş gibi algılıyor.” Haşim Vatandaş, toplam 2 milyon 100 bin YTL’ye mal olan 4 katlı müzenin diğer katlarında daha sonra müzeye uygun çeşitli objelerin sergileneceğini de sözlerine ekledi.
|
/ İstanbul
30.05.2008
|
|
|
Merkez Efendi’nin sofrası |
Alternatif tıp yöntemlerinin halka tanıtılmasının ve daha da yaygınlaştırılmasının amaçlandığı Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, bugün halka mesir macunu saçılmasıyla başlayacak.
Festival boyunca geçmişten günümüze tabiî tedavide kullanılan yaklaşık 500’den fazla bitki türünün yetiştirildiği ve Türkiye’de bir ilk olan Merkezefendi Tıbbî Bitkiler Bahçesi’nde, çok sayıda uzmanın katılımıyla gerçekleştirilecek seminer ve sempozyumlarda alternatif tıp uygulamaları tartışılacak. Festivalin ilk gününde ayrıca Maria Sezer’in Geleneksel Japon Seramik Sanatı-Raku sergisinin açılışı da yapılacak.
Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 9.’su düzenlenecek Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali’nde daha çok bitkilerle tedavi olarak algılanan geleneksel tıp uygulamaları masaya yatırılacak. Festivalde bitkisel ilâç firmalarından geleneksel tıp uzmanlarına, ünlü müzik gruplarından Hacivat-Karagöz tiplemelerine kadar çok sayıda isim katılıyor. Merkezefendi Külliyesi ile Türkiye’de bir ilk olan Tıbbî Bitkiler Bahçesi’nde gerçekleştirilecek programlar sırasında halka ücretsiz bitki çayı da ikram edilecek. Festival ile ilgili bilgi veren Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, son 3 yıldır geleneksel tıp uygulamalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Amaçlarının dünyanın bu alandaki birikimlerinden yararlanarak Zeytinburnu’nu alternatif tıbbın merkezi haline getirmek olduğunu ifade eden Başkan Aydın, “Merkezefendi bundan 550 yıl önce yaşamış, mesir macunun mucidi olan ünlü bir hekim ve asker. Biz onun hekimlik boyutundan yola çıkarak bundan 8 yıl önce yine kendi ismini taşıyan Merkezefendi Camii ve Türbesi önünde geleneksel tıp festivalini başlattık. Ayrıca Türkiye’nin ilk ve tek tıbbî bitkiler bahçesini de yine Zeytinburnu’nda kurduk. Burada Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından toplanarak getirilen, doğallığı bozulmamış 500’den fazla bitki türü yetiştiriliyor. Bu bitkiler yüzyıllar boyunca birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış olan bitkiler. Türkiye’nin florasını korumak istiyoruz” dedi.
YENİKAPI MEVLEVÎHANESİ’NİN
RESTORASYONU TAMAMLANDI
Başkan Aydın, “Kentsel dönüşüm projesiyle entegre bir şekilde yeniden planlanan bölgede bulunan ve İstanbul’un en büyük mevlevihanesi olan Yenikapı Mevlevihanesi’nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Çok yakında buranın açılışı gerçekleştirilecek” dedi. Uzun süren mücadele ve yoğun çalışma temposundan sonra Mevleviliğin Konya’dan sonraki en önemli merkezi sayılan, Itri, İsmail Dede Efendi ve Şeyh Galip gibi mutasavvıfların yetiştiği Yenikapı Mevlevihanesi’nin restore edilerek kültür turizmine kazandırıldığını anlatan Başkan Aydın, “1597’de Yeniçeri Başhalifesi Malkoç Mehmet Efendi’nin bağışladığı arazide kurulan tekke, Mevleviliğin Osmanlı başkentindeki en büyük merkeziydi. Tekke aşevi, çilehaneleri, misafirhanesi, mezarlıkları, semahanesiyle tam teşekküllü bir külliye” şeklinde konuştu.
|
Ömer Akyol
/ İstanbul
30.05.2008
|
|
|
El yazması nadide eserler, dünyayla buluşacak |
DÜNYANIN sayılı eserlerine ev sahipliği yapan İstanbul Türk İslâm Eserleri Müzesi’ndeki el yazması eserler, internetten dünyayla buluşacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İslâm Eserleri Müzesi’ndeki 2 bin 147 adet yazma eser, dijital ortama aktarılacak. Eserler, farklı müze ve kütüphanelerin yazma eser koleksiyonlarından oluşan Türkiye Yazmaları Toplu Kataloğu’na dahil edecek. Böylelikle, değerli el yazmaları, internet üzerinden araştırmacıların kullanımına açılacak. Bu kapsamda, yazma eserlerin sayısal ortama aktarılması ve sahip oldukları künye bilgilerinin veri tabanına girilmesi için çalışmalarının yürütüldüğü belirtildi. Müzedeki, büyük çoğunluğu Kur’ân-ı Kerim ve Cüzü Şerif eserlerinden oluşan 2 bin 147 yazma eser, 411 bin 209 sayfa kaplıyor. Müzenin yazma eserler koleksiyonunda, Ahmed Karahisari, Yakut El Mustasimi, Mustafa Rakım gibi dönemin önemli hattatlarının kaleme aldığı eserlerin yanı sıra İmam Gazali, İbn-i Arabi, Mevlânâ-i Rumî, Sadi, Firdevsi, Baki, Buhari gibi önemli kişilerin eserleri yer alıyor.
|
/ Ankara
30.05.2008
|
|
|
Köyde yaşayan ev hanımları el işi sergisi açtı |
KÖYDE açılan el san’atları kumaş boyama kursu hanımlardan büyük ilgi gördü.
İsmet Serpil Yılmaz öncülüğünde açılan kursa değişik yaş gruplarından 15 bayan katıldı. 6 ay boyunca devam eden kurs sonucunda ortaya çıkan birbirinden güzel eserler sergilenmeye başladı. Orhaniye Muhtarlığında el becerilerini sergileyen hanımlar bir de açılış töreni gerçekleştirdi. Edirne Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Kılıç, Köy Muhtarı Mustafa Suiçmez ve Kurs Hoca İsmet Serpil Yılmaz tarafından açılan sergi beğeni ile gezildi. Kurs çalışmaları ile ilgili bilgi veren İsmet Serpil Yılmaz, 6 ay önce başlattığı kumaş boyama kursunun büyük ilgi gördüğünü söyledi. Kursun devam ettiği süre içerisinde kursiyer hanımların eşlerinden destek gördüklerini anlatan Yılmaz, bayanların el emeği, göz nuru eserlerini bugün sergileme imkânı bulduğunu kaydetti. Kursiyerlerden Seval Yürük, kurs süresince ahşap ve kumaş boyama çalışmalarını yaptığını belirterek zamanın çok eğlenceli geçtiğini söyledi. Kurs sayesinde boş zamanlarını el işi yaparak geçirdiğini dile getiren Yürük, kurs sayesinde yeni şeyler ortaya koyma imkânı bulduğunu kaydetti. Esma Çiftçi ise, köylerinde açılan kurstan çok şey öğrendiğini ifade ederek kursun bundan sonraki dönemlerde de devam etmesini istedi. Kursta yeni bece-riler kazandığını ifade eden Çiftçi, evdeki değersiz eşyaları kurs sayesinde değerlendirdiğini dile getirdi.
|
/ Edirne
30.05.2008
|
|
|
Yıldız Sarayı’nda tezhip sergisi |
İSLÂM Konferansı Teşkilâtı (İKT) İslâm Tarih, San'at ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından geleneksel san'atları yaşatmak ve tanıtmak amacıyla düzenlenen tezhip sergisi bugün açılacak.
IRCICA’dan yapılan yazılı açıklamada, Zehra Durmuş öncülüğündeki serginin Yıldız Sarayı Çit Kasrı’nda açılacağı belirtildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Zehra Durmuş, bu sergiyi öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiğini ifade ederek, ‘’Onların tezhip san’atında belli bir seviyeye geldiklerini görünce meydana getirdikleri eserleri dostları ile toplumla paylaşmak gerektiğini düşündüm’’ dedi. Durmuş, yapılan çalışmaların katılımcıların çevrelerine ve topluma güzel bir örnek oluşturduğunu dile getirdi. Yaklaşık 50 eserin bulunduğu ‘’Tezhip Sergisi’’6 Haziran’a kadar gezilebilecek.
|
/ İstanbul
30.05.2008
|
|
|
Kutlu Doğum Haftası Pdf
|
|
|
|
|
|