Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da GAP eylem planını açıklarken yaptığı konuşmada “Artık uzun yıllardır konuşulan, ama bir türlü potansiyeli hayata geçirilemeyen kurtuluş projelerini elle tutulur, gözle görülür bir hızla tamamlamak için düğmeye basıyoruz’’ dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, GAP yeni eylem planının Türkiye için yeni bir milat, yeni bir dönüm noktası olacağını belirterek, ‘’Artık uzun yıllardır konuşulan ama bir türlü potansiyeli hayata geçirilemeyen bu kurtuluş projelerini elle tutulur, gözle görülür bir hızla tamamlamak için düğmeye basıyoruz” dedi.
Erdoğan, Diyarbakır Ziya Gökalp Spor Salonu’nda düzenlenen ‘’GAP Eylem Planı’’ tanıtım toplantısına yaptığı konuşmada, bugün burada Güneydoğu, Doğu ve İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’nin refah ve istikrarı için çok önemli olan büyük bir hamleye start vermek üzere bir aya gelindiğini belirtti. ‘’Diyarbakır’da bu büyük hadisenin ilanı için buluşmaktan memnuniyet duyduğunu’’ ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: ‘’Bu buluşmaya kabine arkadaşlarımın yarısıyla, milletvekillerimizle, partili partisiz ayırt etmeksizin bölge milletvekillerini davet etmek suretiyle, iş adamlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle birlikte geldik. Hepimiz bugün aynı heyecanı, aynı mutluluğu yaşıyoruz. Hükümet olarak attığımız bu büyük adım, Güneydoğu Anadolu Projesi Yeni Eylem Planı ile diğer bölgelerde öncelikli projelerin hızlandırılmasıdır. GAP, KAP ve KOP olarak kısaltılmış adıyla bilinen bu projelerle ilgili ayrıntılı eylem planımızı tamamlamış bulunuyoruz. Finansman kaynağımızı belirledik, yapılacak işleri somut bir takvime bağladık.’’
Başbakan Erdoğan, bunların bölgeler arasında ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme farklarını ortadan kaldıracak, geri kalmışlığın getirdiği işsizlik ve göç gibi sorunlarda rahatlatacak kurtuluş projeleri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Artık uzun yıllardır konuşulan ama bir türlü potansiyeli hayata geçirilemeyen bu kurtuluş projelerini elle tutulur, gözle görülür bir hızla tamamlamak için düğmeye basıyoruz. Yıllardır bölge insanımız başta olmak üzere milletimize evlat acısı yaşatan bölücü terör belasının istismar ettiği sosyoekonomik yaralar bu projelerle inanıyorum ki bütünüyle kapanacaktır. Hatırlarsanız, biz bu yola çıkarken en son seçimde İstasyon Meydanında yaptığım konuşmada da ısrarla vurgulamıştım, bu yola çıkarken bir şey söyledim. Neydi o? Biz hep tek vatan dedik, biz tek bayrak dedik, biz biz tek devlet dedik ve yola böyle çıktık. İşte bu anlayışladır ki bu büyük hamlenin yanı sıra Meclis’te bugün görüşmeleri başlayan özellikle dil konusuyla alakalı, televizyon-radyo yayınlarında yeni açılımımız terörün psikolojik ve kültürel zeminini de önemli ölçüde kurutacaktır. Yapılacak yeni düzenlemeyle TRT’nin bir kanalı bundan böyle bölgedeki dilleri sürekli olarak anons eder hale gelecektir. Hem sosyokenomik kalkınmayı sağlayacak olan yeni eylem planımız, hem yeni yayın açılımımız, toplumsal yapımızı, birlik ve bütünlüğümüzü güçlendiren bir sosyal restorasyon meydana getirecektir. Bölgelerimiz ve insanlarımızın yıllardır adete mahkum olduğu kötü talihi değiştirecek bu tarihi adımların hükümetimize nasip olmasından büyük bir bahtiyarlık duyuyorum.’’
“KURTULUŞ PROJELERİ’’
Eylem planında 73 ana eylem olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti: “4 ana başlık etrafında eylem planını belirledik. 2008’de Diyarbakır’da 2009’da Şanlıurfa ve Gaziantep’e cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Batman’da 30 işletmeye 4 trilyon yatırım desteği veriyoruz. Bölgedeki üniversitelerde teknoparklar kurulacak. Batman’da Hasankeyf kazı kurtarma sit alanı projesini süratle bitireceğiz. Halfeti’de eko-turizm projesini gerçekleştireceğiz. Organik tarım faaliyetleri desteklenecek. Mayınlı araziler temizlenecek. 30 bin hektar mayınlı alanı temizleyerek organik tarıma açıyoruz. Zorunlu eğitime devam etmeyen öğrenci kalmayacak. Bölgeye bin 865 adet yeni derslik yapılacak. Bölgedeki tüm üniversitelerin altyapı ve kapasitesini yükseltiyoruz. Adıyaman, Batman, Mardin ve Sirt’e biner kişilik yurt yapıyoruz. Her çocuk için annelere belli bir devlet yardımı yapılacaktır. Hastaneler 3 kişilik oda sistemine geçiyor. Hedef 10 bin kişiye 20 yatak düşecek şekilde hastane yatırımlarını tamamlamak. Cizre ve Silvan barajları için adımları attık. Bu iki barajı da iki yıl içerisinde bitireceğiz. İlk olarak atılacak adımlarda açık sulama kanalı sitemini kaldırıyoruz. Bundan sonra kapalı kanalet sitemine geçiriyoruz. Damlama sulamayı GAP’ta DAP’ta KOP’ta göreceğiz. Bölgede lojistik ve altyapı desteği sağlanacak. Batman Havaalanı yenilenecek. doğlagaz ve elektrik iletim sistemleri yenilenecek. Dün de görüştük sınır ticaret bölgelerini süratle inşa edeceğiz. İçme suyu atık su ve katı atık altyapısı gelirtirilecektir. Bölgenin tümüne hitap edecek G.Antep, Şanlıurfa ve Mardin’de 3 adet kalkınma ajansı kurulacak. GAP İdaresi Ankara’dan bölgeye taşınacaktır. GAP İdaresi her üç ayda bir faaliyet raporu hazırlanacaktır. 35 bin kişiye mesleki beceri kursu verilmesi hedefleniyor.
|