TÜRKİYE Yazarlar Birliği’nin 30. kuruluş yıl dönümü faaliyetleri kapsamında, Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde ‘’Edirne’den Ardahan’a Kültür Kervanı Bilgi Şöleni’’ düzenlendi.
TYB üyeleri, şölen için geldikleri Gelibolu’da, Bolayır beldesindeki Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve Vatan Şairi Namık Kemal’in mezarlarını ziyaret etti.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Çakır, yaptığı konuşmada, Namık Kemal’in Türk Edebiyatı’nın önemli simalarından biri olduğunu söyledi.
Namık Kemal’i, Tanzimat Edebiyatçıları içinde önemli kılan hususların vatan, milliyet ve hürriyet gibi mefhumları daha belirgin bir sosyal misyonla kullanması, heybetli ve merdane edası, fikir ve ahlâk terbiyesini hedeflemesi olduğunu belirten Çakır, şöyle devam etti:
‘’Namık Kemal’in şair ve fikir adamı kimliği ile yakından ilgili bu özellikleri değişik araştırmalarda incelenmiştir. Ancak onun üzerinde pek fazla durulmayan ve yukarıdaki özellikleri ile yakından ilgili başka bir yönü vardır ki, oda idarî şahsiyeti ve yönetici kimliğidir.
Zira Namık Kemal, Osmanlı Devleti’nin bir mutasarrıfıdır. Mutasarrıf, Osmanlı Devlet Teşkilâtında Tanzimat’tan sonra kaza ile vilayet arasındaki idarî kademe olan sancağın en yüksek idarecisine verilen addır. Namık Kemal’in tercüme odası ve Şura-yı Devlet (Danıştay) üyeliği dışındaki bütün memuriyet hayatı mutasarrıf olarak geçmiştir. Namık Kemal, Gelibolu, Midilli, Rodos, Sakız gibi yerlerde mutasarrıflık yapmıştır.’’
Çakır, katılımcılara ayrıca Namık Kemal’in Gelibolu’daki faaliyetleri, ikametgâhı, mutasarrıflık görevinden azledilmesi, Gelibolu sonrası hayatı, ölümü ve naaşının Bolayır’a nakli konularında bilgiler sundu. Daha sonra, Türkiye Yazarlar Birliği üyeleri, Namık Kemal’in mezarı başında duâ etti.
|