Türkiye-AB ilişkilerinde en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyinde, Türk tarafından, ‘’yargının tarafsızlığının güçlendirilerek, halkın yargıya olan güveninin artırılması’’ talep edilecek.
Ortaklık Konseyinin yarın yapılacak toplantısı için AB dışişleri bakanlarının bugün tartışmadan onaylayacakları Ortak Tutum Belgesinde, siyasî partilere açılan kapatma dâvâlarının yakından izlendiği belirtilerek, ‘’AB, bu dâvâların sonucunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına ve Avrupa Konseyi Venedik Komisyonunun belirlediği ilkelere uyumlu olacağına güven duyar’’ deniliyor.
Türkiye’deki bütün siyasî aktörlere, görüş ayrılıklarını ‘’tüm vatandaşların temel özgürlüklerine, anayasaya ve demokratik laikliğe saygı göstererek diyalog ve uzlaşma ruhu içinde çözmeleri’’ çağrısı yapılan belgede, yargı konusunda şu görüşlere yer veriliyor:
‘’AB, tarafsız, bağımsız, güvenilir, şeffaf ve hızlı çalışan yargı sisteminin hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesinde ve AB müktesebatının düzgün uygulanmasında son derece önemli ve hayatî şart olduğunu Türkiye’ye hatırlatır. Yargı reformu için kapsamlı strateji hazırlığında (Türkiye tarafından) bazı adımların atıldığını AB not eder. Bu kapsamda özellikle yargının tarafsızlığını, bağımsızlığını ve etkinliğini ve hızlı çalışmasını güçlendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Böylece halkın yargıya olan güveni artacaktır.’’
Bu kapsamda bölge temyiz mahkemeleriyle (bölge adliye mahkemeleri) ilgili planların bir an önce uygulamaya sokulması istenilen AB Ortak Tutum Belgesinde hakim ve savcılara yönelik, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM kararları konusunda eğitimin artarak sürdürülmesi talep ediliyor.
Siyasi reformların yavaşlamasından üzüntü duyulduğu kaydedilen belgede, ‘’AB, hükümetin anayasayı değiştirme niyetini not eder. Türk anayasa hukukunun Avrupa standartlarını bütünüyle kucaklayabilmesi için bu (anayasa değişikliği) çok önemli bir fırsat sunmaktadır’’ deniliyor.
|