İsrail ile Suriye, aracılı barış görüşmelerine Türkiye’nin gözetiminde başladı. Dışişleri Bakanlığı, tarafların eşzamanlı olarak, “Her iki taraf, bu görüşmeyi iyiniyetle ve açık fikirlilikle sürdüreceklerini beyan etmişlerdir” şeklinde açıklamada bulunduklarını bildirdi.
İSRAİL ile Suriye’nin, Türkiye’nin gözetiminde aracılı barış görüşmelerine başladığı, İsrail Başbakanlığı tarafından da açıklandı. Başbakan Ehud Olmert’in bürosundan yapılan açıklamada, “İki taraf arasında Türkiye’nin gözetiminde aracılı görüşmeler başlatılmıştır” denildi. Açıklamada, “tarafların görüşmeleri önyargısız ve açık kalplilikle yürütme konusunda niyetlerini ilan ettiği ve kapsamlı bir barışa ulaşılabilmesi için bu diyalogu ciddi ve sürekli biçimde yürütmeyi kararlaştırdığı” belirtildi. Şam da haberin İsrail ve Türkiye’de yayımlanmasından kısa süre sonra açıklamayı yayımladı. İsrail ile Suriye, son kez 2000 yılında ABD’de barış görüşmelerine başlamış, ama bu girişim İsrail’in 1967 yılındaki “Altı Gün Savaşı”nda Suriye’den ele geçirdiği Golan Tepelerinin geleceği konusundaki anlaşmazlık yüzünden sonuçsuz kalmıştı. Olmert’in danışmanları Yoram Turbovitz ve Şalom Turjeman, pazartesi gününden beri Türkiye’nin gözetiminde Suriyeli yetkililerle dolaylı görüşmeler yürütüyordu. Taraflar arasındaki mesaj trafiği sonunda, iki tarafın da barış görüşmelerinin başlamasına hazır olduğu ortaya çıktı.
Bu arada Haaretz gazetesine demeç veren bir hükümet yetkilisi, görüşmeler için hazırlıkların geçen yıl İsrail Başbakanının Türkiye’ye yaptığı ziyaretten bu yana sürdürüldüğünü ve meyvelerini şimdi vermeye başladığını kaydetti. Arap ülkelerinde yayımlanan El Hayat gazetesi, geçen cumartesi, ABD’nin İsrail ile Suriye arasındaki görüşme sürecinin ilerletilmesi için Türkiye’den çabalarını artırmasını istediğini yazmıştı. Haberde, ABD’nin bu isteğinin gerisinde, Lübnan’daki siyasi kriz ve Washington’un İsrail-Suriye barışının Suriye’yi Hizbullah’tan uzaklaştıracağı yolundaki değerlendirmelerinin yattığı belirtilmişti.
Adı açıklanmayan bir kaynağa dayanarak verilen haberde, Washington’un İsrail’e Suriye ile görüşmelerde ilerleme sağlanmasının önemini birçok kez ima ettiği kaydedilmiş, aynı kaynağın, Türkiye’nin görüşmeler için açılım sağlayabilmesi halinde, ABD’nin de iki ülke arasındaki görüşmelere katılabileceğini söylediği belirtilmişti.
Bu arada Paris Match dergisinde çıkan bir haberde de Olmert’in, görev süresi sona ermeden önce İsrail ile Suriye arasında barış anlaşması imzalanmasına hazır olduğu belirtilmişti. Filistinli baş müzakereci Saeb Erakat da, bu son haberlerin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Erakat, kapsamlı bir barışa ulaşmak istediklerini ve bu nedenle İsrail ile Suriye arasındaki görüşmeleri desteklediklerini bildirdi.
|