Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Şanlıurfa, bu yıl kuraklıktan en çok etkilenen illerin başında geliyor. Türkiye’nin en büyük ikinci tahıl ambarı konumundaki Şanlıurfa’da, kuru tarımın yapıldığı alanlarda ilkbahar ve kış aylarında yeterli yağış düşmemesi sonucu etkili olan kuraklık nedeniyle bazı çiftçiler tarlalarını yeniden sürerken, nadasa bırakılan bazı tarlalarda koyunlar otlatılıyor.
Nisan ayı uzun yıllar sıcaklık ortalamasının 33.9 derece olduğu Şanlıurfa’da, bu yıl aynı dönemde sıcaklıklar zaman zaman 34-35 dereceye kadar yükseldi. Buna karşılık geçen yılın ilk çeyreğinde metre kareye 457 milimetre yağışın düştüğü kentte, bu yıl yağış ortalaması 180 milimetreye kadar geriledi. Kuraklığın boyutunun belirlenmesi için geçen hafta bir toplantı yapan ve bazı köylerde incelemelerde bulunan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, kuraklıktan etkilenen alanları belirlemeye çalışıyor.
Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin, yaptığı açıklamada, bu yıl özellikle kuru tarımın yapıldığı buğday, arpa ve mercimek ekili alanlarda kuraklığın etkili olduğunu belirtti. İl genelinde 9.4 milyon dekar hububat ekili alanın, ancak 3.6 milyon dekarlık bölümünün sulanabildiğini aktaran Keskin, 5.8 milyon dekarlık arazide ise kuru şartlarda tarım yapıldığını kaydetti. Şanlıurfa’da uzun yıllar yağış ortalamasının 450 milimetrenin üzerinde gerçekleştiğini, ancak bu yıl yağış ortalamasının 183 milimetreye kadar gerilediğini aktaran Keskin, şunları söyledi: ‘’Bu yıl özellikle kuru tarımın yapıldığı buğday, arpa ve mercimek ekili alanlarda kuraklık etkili oldu. Bu arazilerde rekolte kayıpları olacaktır. Kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin bize müracaat etmesi durumunda, İl Hasar Tespit Komisyonu yerinde inceleme yaparak, hasarın boyutunu belirleyecektir. Uygulamadan bütün mal varlığının yüzde 40’ının üzerinde zarar gören üreticilerimiz faydalanabilir.’’
|