Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, işçi ve işverenlerin ödediği paralardan oluşan İşsizlik Sigortası Fonu’nun, ‘’GAP’ta istihdamı artırmak’’ gibi bahanelerle içinin boşaltılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
Aygün, ‘’Hükümet, İşsizlik Sigortası’nda biriken bu parayı canının istediği gibi kullanamaz’’ dedi. Aygün, yaptığı yazılı açıklamada Hükümetin, Nisan 2008 sonu itibariyle 33,4 milyar YTL biriken İşsizlik Sigortası Fonu’na göz diktiğini ve bu paraya el koymanın yollarını aradığını savundu. İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paranın işçi ücretlerinden her ay kesilen yüzde 1, işverenin yaptığı yüzde 2’lik katkı ve Devletin yüzde 1’lik katkısından oluştuğunu belirten Aygün, ‘’Hükümet kendisine emanet edilen bu parayı istediği gibi kullanamaz. Bu parayı amacı dışında kullanmak hukuk dışılıktır. Eğer yasa TBMM’den böyle çıkarsa, Anayasa Mahkemesi iptal eder. Yüksek yargının, işçinin ve işverenin alın terinin biriktiği Fon’un içinin boşaltılmasına izin vermeyeceğini biliyorum’’ dedi.
Sinan Aygün, TBMM’deki tasarıyla Fon’dan birçok alana para dağıtılmasının yolunun açılmak istendiğini belirterek, işçi ve işveren sendikalarını, işsizlik sigortasına sahip çıkmaya çağırdı. Sosyal güvenlik sisteminin bugünkü sorunlu yapısının altında bu kuruluşların birikimlerinin geçmişte amaç dışı kullanılmasının yattığı uyarısında bulunan Aygün, SSK’nın birikimlerinin KİT’lere ‘’ucuz kaynak’’ olarak aktarılmasının bugünkü sosyal güvenlik açıklarının temel nedeni olduğunu söyledi. Aygün, bugün sahip çıkılmaz ise işsizlik sigortası sisteminin de bir süre sonra açık vermeye başlayarak sosyal güvenlik sisteminin açığını daha da büyüteceğini vurguladı.
“DEVLET, VERDİĞİ PARAYI
VERGİYLE GERİ ALIYOR”
Fondan GAP’a aktarılacak kaynağın devletin fona yaptığı katkının faiz geliriyle karşılanacağının iddia edildiğini hatırlatan Aygün, devletin son iki yıldır fona yaptığı katkının büyük bölümünü ‘’vergi’’ adı altında zaten geri aldığını belirtti. Aygün, ‘’Devlet yabancı yatırımcılardan alamadığı faiz vergisini İşsizlik Sigortası Fonu’ndan söke söke alıyor’’ diye konuştu. Aygün, GAP ve benzeri gibi alt yapı yatırımlarını yapmanın devletin asli görevi olduğunu belirterek, devletin bu görevini asıl gelirleri olan vergi gelirleriyle yapması gerektiğini ifade etti. Milyonlarca işsizin 2-3 yıl gibi çok uzun zamandır iş bulamadığı bir ülkede, çok az sayıdaki işsize en fazla 10 ay gibi bir süreyle çok düşük miktarlarda ödemeler yapılarak biriktirilen paranın bu şekilde kullanılmasının gelecekte çok büyük sorunlara yol açacağını savunan Aygün şunları söyledi: ‘’Yaklaşan mahalli idareler seçimleri öncesinde hükümet seçim yatırımları için aradığı kaynağı sanki işçinin, işverenin, işsizin parasında bulmuş. Yatırımlara kaynak aktaracağız bahanesiyle İşsizlik Sigortası Fonu’nun içinin boşaltılmasından korkuyorum. Buradan alınacak parayla yapılacak yatırımlar hangi müteahhitlere ihale edilecek? Kimlere kaynak aktarılacak? Eğer bu para gerçekten istihdam yaratmak için kullanılacaksa çok daha iyi alanlar bulunabilir. Şimdiye kadar 33,4 milyar YTL biriken Fon’dan işsizlere şimdiye kadar sadece 1,6 milyar YTL ödenmiş. Bu yüzden bir süre işçiden ve işverenden fona pirim kesintisi yapılmaz. Böylece, istihdam üzerindeki yük yüzde 3 oranında azalır. Bu para illa da yeni istihdam yaratmak için kullanılacaksa, istihdamı yaratacak olana, paranın asıl sahibi olan sanayiciye, esnafa aktarılabilir.’’
|