Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rifat Şahin, üniversiteli gençler arasında işsizlik sebebiyle endişe düzeyinin, sanılanın da ötesinde olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Şahin, yaptığı açıklamada, işsizlik ile ruh sağlığı arasında yakın bir ilişki olduğunu vurguladı. Uzun vadede çalışmanın ve üretmenin kişiyi ruhsal yönden desteklediğini belirten Prof. Dr. Şahin, işsiz kalan ve çabalarına rağmen iş bulamayan insanların ise psikolojik sorunlar yaşamalarının mümkün olduğunu söyledi. Türkiye’de işsizliğin ciddî bir sorun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şahin, bunun ekonomik boyutlarının yanı sıra psikolojik boyutlarının da olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Şahin, ‘’Üniversite öğrencilerinde, mezun olduklarında iş bulamayacakları endişesi taşıdıkları için kaygı düzeyi çok yüksek. Bu kaygı düzeyi, gençleri ruhsal yönden yıpratıyor’’ diye konuştu.
Geçmişte iş garantisi olan bölümlere yığılma olduğunu ve bu yığılmaların bölüm puanlarını artırdığını belirten Prof. Dr. Şahin, şöyle devam etti: ‘’Bugün öğretmen adayı yetiştiren okulların puanları neredeyse bazı mühendislik fakültelerini geçti. Ancak günümüz Türkiye’sinde eğitim fakültelerinden mezun olanlar da işsiz kalıyor. Artık mezun olmak yeterli değil. Gençler mezun olduktan sonra da tekrar tekrar sınava tabi tutuluyorlar. Kendi bölümleri için işe yerleştirilecek 50 kişi için binlerce mezun başvuruyor. Bunlar, üniversiteli gençlerimizin umutsuzluğa kapılmasına yol açıyor. Üniversiteli gençler arasında işsizlik sebebiyle kaygı düzeyi, sanılanın da ötesinde. Çözüm ise ilaçlar değil, istihdam.’’ Prof. Dr. Şahin, psikolojik açıdan sağlıklı bir toplumun üreten toplum olduğunu ifade ederek, istihdam politikalarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.
|